Mennyiből élhetünk kenyéren és vízen?

Átlagosan nyolc százalékkal nőttek az élelmiszerárak ebben az évben Horvátországban, ami kétszerese az uniós államok áremelésének. Ne feledjük hozzátenni, hogy évek óta a régió legmagasabb árait jegyezik déli szomszédunknál. A zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek drágultak a leginkább. Kiszámoltuk, hogy a magyar, szlovén vagy horvát pizza olcsóbb-e.

Az európai átlag négy százalék volt, Franciaországban és Finnországban azonban csak egy százalékkal változtak az élelmiszerárak. A svédek két, az olaszok négy százalékkal emeltek, a csúcstartó pedig Bulgária, ahol most 21 százalékkal kell többet fizetni a boltokban, mint egy évvel korábban.

Minket, magyarokat, két százalékkal múlnak felül a balti államok, a 13 százalékos magyarországi drágulásra azonban nem lehetünk nagyon büszkék. Ez épp nyolc százalékkal több mint amennyivel a csehek emeltek.

Az igazsághoz hozzátartozik az is: Horvátországban már a mostani emelés előtt a régió legmagasabb árait jegyezték. A horvátországi élelmiszer, ital és dohánytermék árak uniós összehasonlítás alapján a spanyol, portugál, holland árszínvonalon mozognak, azaz az európai átlagnál 11 százalékkal alacsonyabbak. Viszont 15 százalékkal drágábbak, mint a montenegrói árak, 18 százalékkal magasabbak a boszniai, és 22 százalékkal pedig a szerbiai bolti áraknál.

Horvátországban a zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek drágultak egyébként leginkább (20-30 százalékkal), de az előrejelzések a tengeri halak ára is jelentősen emelkedni fog a közeljövőben.

Kenyéren és vízen Horvátországban, Szlovéniában, Magyarországon

A kerek, egykilós barna házikenyér (többféle változat is létezik belőle, így átlagárat vettünk) Horvátországban nagyjából 9 kunába kerül, azaz 1,2 - 1,5 euróba. Szlovéniában a hasonló nagyságú és minőségű kenyerekért 2 - 2,89 eurót kell fizetni, tehát 15 - 20 kunát. Magyarországon egy ilyesmi kenyér legalább 400-600 forintba kerül kilónként, ami 1,70 - 2,30 euró.

Egy bizonyos márkájú (horvát gyártmányú) ásványvízért Horvátországban (boltja válogatja) 3 - 4 kunát kérnek. Ugyanez a víz Szlovéniában 40 - 50 eurócent, vagyis 3,50 - 4 kuna. Magyarországon 150 - 170 forintba, azaz 55 - 60 eurócentbe kerül, igaz, a szállítási költségek is emelnek az áron. Vegyünk inkább egy hasonló minőségű magyar ásványvizet, ami 110 - 130 forint, tehát 40 - 50 eurócent.

Az éttermi árakat a mindenhol kapható pizzán hasonlítottuk össze. Horvátországban 40 - 50 kunáért, azaz 6 - 8 euróért lehet enni, mondjuk egy közepesen elegáns helyen. Szlovéniában 6 - 8 euróba kerül, Magyarországon 1000 -1500 forint, átszámítva 4 - 7 euró.

Top cikkek