Kormányoz, telefonál, füstöl

A férfiak magabiztosan jó sofőrnek tartják magukat, még az autójuk műszaki hiányosságait is lélekjelenlétükkel valamint rutinjukkal próbálják kompenzálni. A nők kevesebbet gondolnak magukról, viszont sokat telefonálnak a volán mögött ülve is. Sőt, a kormányzás meg mobilozás cigarettázással együtt is megy nekik. Vallottak a horvát autóvezetők.  

Továbbra sem csökken a közúti balesetek száma Horvátországban, minden napra jut legalább egy halálos tragédia, amit gyorshajtás, ittas vezetés, figyelmetlenség okoz. A horvát rendőrség szinte mindent bevetett már, emeltek a büntetési tételeken, szigorították az ellenőrzéseket, egyelőre mindhiába: a közúti kamikázék - ahogy a felelőtlen sofőröket elnevezték - csak száguldoznak tovább.

A Négy kerék (4Kotaca.net) internetes autós portál most csavart egyet a dolgon, és a horvát autóvezetőket kérdezte meg arról, ők hogyan látják a saját teljesítményüket. Egy hónapon át lehetett névtelenül vallani, ami a legrázósabb kérdéseknél is feltételezte az őszinteséget. Végül kétezren töltötték ki értékelhetően a kérdőívet.

A nemrég publikált végeredményből kiderült például, a horvát vezetők 10 százaléka pontosan tudja, hogy az autója műszaki állapota nem megfelelő. A hiányosságokat az időigényes, és drága javíttatás helyett azonban sokan inkább saját vezetői képességeikkel próbálják ellensúlyozni.

Mindkét nem autósainak java meg van győződve egyébként arról, hogy jobban vezet az átlagnál: a választ adó férfiak 43, és a nők 35 százalékáról van szó. Azt viszont, hogy pocsék teljesítmény nyújtana a volán mögött, csupán a nők egy százaléka hajlandó őszintén beismerni. A legtöbb választ adó nő (42 százalék) átlagos sofőrnek titulálta magát, ugyanezt a minősítést a férfiak 27 százaléka már a legrosszabb kategóriaként értette magára.

A férfiakat általában közúti szabálysértésekért, ezen belül is főleg gyorshajtásért büntetik meg (42 százalék), a nőket meg parkolási hibák miatt (50 százalék).

A választ adók 16 százaléka árulta el, hogy vezetés közben is sokat telefonál. Egyértelműen a nők mobiloznak többet, és ők vallották be inkább azt is, hogy egy-két pohár alkoholos ital után is nyugodtan volán mögé ülnek. Tizennégy százalékuk egyébként dohányozni is szokott miközben kormányoz, kilenc százalékukat mindez nem akadályozza meg abban sem, hogy elolvassa az érkező sms-eit, hét százalékuk azonnal válaszol is rá.

Azt mindkét nem képviselői hasonló arányban és szép számmal ismerték el, hogy sokszor elfelejtik felkapcsolni az autó világítását, meg nem kötik be a biztonsági övet sem.

A válaszadó férfiak 67 százaléka keveredett olyan balesetbe, amit egy másik sofőr okozott (a nőknél 62 százalék volt ez az arány), és 29 százalékuk (a nők 36 százaléka) ismerte el, hogy maga is okozott már balesetet.

Mindkét nem döntő többsége tanult az első komolyabb büntetésből, a választ adó nők között pedig egyetlen egy sem volt, akitől háromszor vagy akár még ennél is többször el kellett venni a jogosítványát. A férfiak három százalékával viszont ez megesett már.

Az erősebbik nem képviselői egyébként megpróbálják kidumálni a rendőrnél a büntetést, esetleg a férfi szolidaritásra alapoznak, a rendőrnőknél pedig még a sármjukat is bevetik. A vétkes nők inkább szívhez szólóan könyörögnek, hogy megússzák a szankciókat. Mindkét nem háromnegyede általában sikerrel jár ilyenkor.

Top cikkek