Foglalkozása: horvát politikus

Ötszáz törvényt hoztak, a legfiatalabb politikus 29 éves volt, a legképzetlenebb pedig csak általános végzett. Majomnak, bolondnak és alkoholistának nevezték olykor egymást, és hatan egymilliós költségtérítést vehettek havonta igénybe - ez is a most leköszönő horvát sabor leltárának része. Magyar nemzetiségű az első bebörtönzött képviselő Horvátországban.

A most leköszönt, 150 fős horvát parlamentben 111 képviselőnek volt felsőfokú végzettsége, a Parasztpárt egyik tagja azonban csak általános iskolai bizonyítvány tudott az életrajzához csatolni. A Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Szociáldemokraták (SDP) egyaránt négy-négy doktori címet mutathattak fel a soraikban, a docensek számában viszont a HDZ vezetett 4:3 arányban.

A legfiatalabb képviselő 29 esztendős volt, a legidősebb pedig épp hetven múlt.

Bár a horvát házszabályok szigorúan büntetik a nyilvános sértegetést és káromkodást, időnként azért kicsúszott egy-egy durvább szó a képviselők száján. Volt, aki majomnak titulálta párttársát, más alkoholistának nevezte politikai ellenfelét, aki a bolond megszólítással vágott vissza. Ezen túl még olyan vaskosabb káromkodásokat is rögzítettek, amelyek csak kipontozva kerülhettek be a jegyzőkönyvekbe. 

A parlamenti étterem árai viszont semmi nem változtak az elmúlt években. A presszó kávé 2 kunába kerül, a legdrágább menüért (leves, főétel körettel meg salátával, és desszert) pedig öt éve 20 kunát kell fizetni.

Ötszáz törvény született a horvát parlamentben az elmúlt négy évben, és a legnagyobb visszhangot az ittas vezetők szigorú büntetését előíró váltotta ki. Több párt is zászlajára tűzte ezért a most véget ért kampányban a nulla tolerancia eltörlését, mondván: az alkoholfogyasztást büntető rendelkezések a legrosszabbat hozzák ki az autósokból.

Külön törvénybe iktatták a független képviselők költségtérítését is, eszerint hatan majdnem egymillió forintra voltak jogosultak havonta. Őket tekintették éveken át a legjobban fizetett állami hivatalnokoknak Horvátországban.

Sajnos épp a magyar kisebbséget képviselő politikus kapott egyéves letöltendő börtönbüntetést a költségtérítés „nem megfelelő felhasználása miatt”. Mint arról az Új Magyar Képes Újság beszámolt: Ádám Jenőt nemrég okirat-hamisítás és hivatali visszaélés büntettében találta vétkesnek az eszéki bíróság.

A vád szerint 47 ezer kunát számolt el telefonálásra, ám csupán 770 kunát tudott számlával bizonyítani. Utólag azzal magyarázkodott, hogy sokszor kölcsönkérte valakinek a telefonját, és arról beszélt. A másik vádpont szerint hamisan tüntette fel hivatali útjait is, azaz erősen „kozmetikázta” a kilométerek elszámolását. A bírói tanács döntése értelmében Ádám Jenő köteles visszaadni jogellenesen eltulajdonított 130 ezer kunát. Enyhítő körülményként értékelték büntetlen előéletét, súlyosbítóként viszont azt, hogy a horvát törvényhozás tagja volt - írta a horvátországi magyar hetilap.
Aki mindezek után netán mégis kedvet kapna ahhoz, hogy politikusi pályára lépjen, annak a You Tube-on egy vicces kedvű horvát felhasználó induló csomagot (PTSP - Političar Turbo Start Paket) kínál a karrier gyors felépítéséhez. Van benne divatos öltöny nagy zsebekkel a pénznek, aztán diploma, különböző pártigazolványok, és névjegykártyák gyors köpönyegforgatáshoz, botox a rezdületlen arckifejezéshez rossz hírek közlésekor, off-shore cégek részvényei, és egy kézzel írott notesz korrupt politikusok valamint bírók telefonszámaival - minden esetre. Bonusz ajándék pedig vazelin, a nehéz és kellemetlen percekhez…

Top cikkek