A HDZ fordított és megy tovább

Alig két óra alatt elszállt az urnazárások utáni első exit-poll jósolta baloldali győzelem, és kormányváltás lehetősége. Bár az ellenzéki Szociáldemokratákra (SDP) többen voksoltak a horvátországi választók közül, a határon túl élők szavazataival a kampánymondatának megfelelve - „Idemo dalje” - a HDZ mehet tovább.

Az egyelőre még nem hivatalos eredmények szerint tehát mégiscsak a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) alakíthat majd új kormányt Horvátországban. Ivo Sanader továbbra is miniszterelnök maradhat, hiszen újabb négy évre kapott bizalmat a választóktól.

Este hétkor még úgy tűnt, hogy a horvátok többsége változást szeretne, és sokkal inkább megkockáztatja az adóreformot, meg a szociálliberális gazdaságpolitikai irányt, mint hogy a nacionalista felhangoktól és korrupciós botrányoktól sem mentes konzervatív úton haladjon tovább. Néhány órával később, amikor a diaszpórában élők voksait is feldolgozták, a HDZ fordított, és több mandátummal vezetett az SDP előtt.

A horvát választások egyébként különösebb rendbontások nélkül zajlottak le, az egyik szavazóhelyen a választási bizottság tagjai szólalkoztak csak össze. A választások végeredményét napokon belül hitelesítik. A HDZ-nek szüksége van koalíciós partnerre a biztos parlamenti többséghez, ám erre lesz jelentkező a jobboldali kispártok közül.

Top cikkek