Napcsapdák hitelből

Legyen szó akár napelemről, hőszivattyúról vagy napkollektorról, Horvátországban 2008-tól kamatmentes hitelért folyamodhatnak azok, akik energiatakarékos házakat építenek. Dalmáciában átlagosan 2006 napsütéses órával számolnak évente, így a nap energiáját egyre többen használják világításra és fűtésre.

Amerikai kutatók szerint napenergia hasznosításával akár 85 százalékát is biztosítani lehet a családi házak fűtési energiaszükségletének. Ezzel persze csak azok számoljanak, akik az Egyenlítőtől (nagyjából) a 45. szélességi fokokig terjedő övezetekben élnek.

A mérések szerint háromórányi napsugárzás fedezni tudná Földünk egyéves energia szükségletét. A kérdés már csak az, hogyan ejthetők csapdába a nap sugarai?

A legegyszerűbben üvegházhatás segítségével hasznosíthatjuk a nap energiáját. Ilyenkor a házak tájolásával vagy meghatározott építőanyagok felhasználásával segítjük a hő bejutását és tárolását az épületeken belül. (Nagy üvegfelületekkel, napkollektorokkal még több napsugarat összegyűjthetünk.) Általában tavasszal és ősszel lehet így sokat spórolni a fűtésen.

A 8-15 százalékos hatásfokkal dolgozó napelemek a napsugárzás energiáját közvetlenül alakítják át elektromos energiává.

Horvátországban - ahol a tenger mentén évente 2006 napsütéses órát jegyeznek - az új építésű ingatlanok többségénél immár az is szempont, hogyan lehet alternatív megoldásokkal csökkenteni a fűtés és világítás számláit. Déli szomszédunk jövőre kamatmentes hitellel támogatja például azokat, akik a nap energiáját hasznosítanák.

A kitűzött célok szerint 2010-ben az ország energiaellátásának
közel 6 százalékát már alternatív forrásokból teremtik majd elő. Mindez illeszkedik az uniós trendekbe is, ám a horvátoknak nem kell túl messze menniük tapasztalatcserére, hiszen a szomszédos szlovénok hatvan százaléka is úgy véli, hogy a napenergia felhasználás bővítése csökkentheti az országuk importfüggőségét, azaz mérsékelhető az energiahordozók folyamatos árváltozása miatti kiszolgáltatottság. Magyarországon is létezik már napkollektoros panelház. A miskolci Avas lakótelep egyik 50 lakásos épületére szereltek fel ebben az évben kísérleti jelleggel napkollektort. A lakók tavasztól őszig „saját fűtésű” melegvizet használhatnak fel.

Top cikkek