Vir: Kezdődik minden elölről

Néhány hónappal ezelőtt már úgy tűnt, rendeződik a helyzet Vir szigetén, ahol tavaly májusban több mint 100 magyar apartmant bontottak le a horvát hatóságok, különböző szabálytalanságokra hivatkozva. Rendezési terv már van, ám közben egy új törvény is életbe lépett. Aki legalizálná engedély nélkül felépített házát, most kezdhet mindent elölről.

Bár a szakminisztérium rábólintott a viri rendezési tervre, azaz több ezer engedély nélkül épült ingatlan megmenekült a bontástól, fennmaradási, vagyis „utólagos” építési engedélyt csak a jövő évtől remélhetnek a háztulajdonosok.

Akik mostanában szerettek volna érdeklődni a házuk jogállásáról, egy furcsa közleménybe ütközhettek a viri polgármesteri hivatal ajtaján. Ez arról értesít mindenkit, hogy a törvénytelen ingatlanokra beadott kérelmeket a legújabb építési rendeleteknek megfelelve fogják majd elbírálni.

Egyben az a több mint 3000 házépítési kérvény, ami 2004-től a hivatalban fekszik, és három év alatt sem bírálódott el - mondván meg kell várni a végleges rendezési tervet - most érvénytelenné válik. Új kérvényt kell majd beadni, új típusú formanyomtatványon, ami azonban csak a jövő év elejére készül el. 

Beszámoltunk mi is arról, hogy 400 négyzetméteres házméretig az építés megkezdéséhez  első körben nem kell se önkormányzati, se építési engedély ezentúl Horvátországban. Csupán egy feltételes, elvi határozatra van szükség, ami tanúsítja, hogy a megjelölt helyen egy megadott méretű ház kivitelezése nem ütközik majd semmiféle szabálytalanságba.

Az előtervek előszűrése általában igen sok pénzt, időt és fáradságot spórolhat meg az építkezőknek, akik eddig sokféle egyéb engedély, és nagyon részletes tervek birtokában kezdhettek volna alapot kiásni. Azonban konkrétan Viren, ahol a példát statuáló bontások után is több ezer olyan ház - köztük igen sok magyar tulajdonban lévő - maradt még, amelyet engedély nélkül húztak fel, most megint a feje tetejére állt minden. Az önkormányzat immár makacsul ragaszkodik a törvényességhez, azaz első körben előterveket kell benyújtani a már több éve álló épületekről is. Eszerint az illegális háztulajdonosok kezdhetnek mindent elölről, például egy építészmérnök felkérésével előtervezésre.

Top cikkek