Horvát webmesternő és az amerikai elnök

Ki a legismertebb webszemélyiség Horvátországban? Ivo Sanader, Stjepan Mesić, Goran Višnjić vagy Franjo Tuđman? A Jutarnji List napilap szerint egy 30 éves informatikus hölgy, akire többen kattintanak, mint az amerikai elnökre. A horvát ábécé Ančica Sečan népszerűségének titka.

Ha valaki beírja Ančica Sečan nevét valamelyik netes keresőbe, meglehetősen sok találatot kaphat rá. A Google a cikk készítésének pillanatában például 1 millió 240 ezer olyan lapot talált, ahol a harmincéves horvát hölgyet megemlítik.

Összehasonlításképpen: a jelenlegi horvát miniszterelnök, Ivo Sanader, aki a finisbe fordult választási kampány miatt igen gyakran szerepel az interneten is, 1,19 millió találattal van mögötte. Stjepan Mesić államfő 857 ezer lapon említődik, Franjo Tuđman 764 ezer weboldalon szerepel, Goran Višnjić, alias vészhelyzetes Kovács doki 542 ezer, a hágai Nemzetközi Bíróság által perbe fogott Ante Gotovina tábornok pedig 521 ezer találattal büszkélkedhet. Ančica Sečannál csak a 35 esztendős horvát énekesnővel, Severinával foglalkozik több website, szám szerint 3,2 millió.
Ha megnézzük a magyar oldalakat: Orbán Viktor - ugyanazon keresési feltételekkel - 951 ezer, Gyurcsány Ferenc 916 ezer lapon említődik, messze előzik ezzel, például Győzike 408 ezres találatát, akit még Havas Henrik is ver 563 ezer lappal. Hazai sztárjaink többsége 100-200 ezer közötti találatot kap a keresőben, így mondjuk Szandi a 222 ezres szereplésével sehol sincs Severinához képest.

Ančica Sečanról annyit lehet tudni, hogy Zágrábban él, és egy šibeniki informatikai cég vezetője. Ebben a pillanatban több mint 364 ezer link tartozik a szolgáltatásához, ő Horvátország legnagyobb webmestere, színészek, énekesek, polikusok, tévéműsorok (például Big Brother 4), sőt még a hivatásos horvát tűzoltók is nála nyitottak weboldalt.

Internetes oldalát állítólag többen látogatják, mint az amerikai elnökét. Népszerűségét pedig annak köszönheti, hogy a horvát ábécét „webkompatibilissá tette” azaz a nála letölthető ingyenes programmal horvát betűket (például š, č, Đ, ž) is lehet használni a linkekben, és jelszavakban.Kattintók egy spliti
Kattintók egy spliti "netbarlangban"
Top cikkek