A magyar jólét a szlovén és horvát közé esik

A középmezőnytől lefele helyezkednek el az Adria menti országok a Gfk legújabb jóléti listáján. Szlovénia a huszadik helyen áll a negyven felmért állam között, Horvátország lefele csúszott, Montenegró pedig továbbra is sereghajtó. Egyedül Olaszország közelít a jobbakhoz.

Svédország és Lichtenstein lakosai költhetnek a legtöbbet, fejenként és évente épp 26836 euróval többet, mint Moldáviában, amely a lista legutolsó helyén áll. A német piackutató társaság negyven európai államban vizsgálta meg a vásárlóerőt, azaz a lakosság egy főre jutó rendelkezésre álló jövedelmét. (Figyelembe vették az árszintek különbözőségét is, hogy az országokat jobban össze lehessen hasonlítani.)

Az élmezőnyben Írország lépdel a leghatározottabban előre, tavaly óta a hatodik helyről a negyedikre jutott fel. A már említett listavezető pároson kívül csak Luxemburg és Norvégia előzi meg. Németország 18055 eurós fejenkénti vásárlóereje a tizedik helyre elég, Ausztria és Franciaország mögött. Olaszország a tizennegyedik a sorban kapott helyett, Szlovénia pedig épp huszadik, 8851 euróval.

Ettől, mi magyarok sem vagyunk már nagyon lemaradva 24. helyezettként (5432 euró/fő), sőt, a felmérés arra is kitér, hogy a Balaton menti települések lakói gazdagabbak például, mint a Marseille környékén élők.


Déli szomszédaink közül Horvátország (4565 euró/fő) épp annyit
lépett hátra, mint Szerbia előre. Azaz mindketten két helyet ugrottak, amivel Szerbia közvetlenül Horvátország mögött harmincadik, 3227 eurós fejenként vásárlóerővel.

Montenegró továbbra is a sereghajtók között van a 34. helyével, Bosznia pedig Makedónia mögött harminchatodik.

Koperi utcarészlet - A szlovénok középtájon vannak a Gfk listáján
Koperi utcarészlet - A szlovénok középtájon vannak a Gfk listáján
Top cikkek