Szexualitás óra tengerészeknek

A szexuális ismeretek oktatása, és a nemi betegségek megelőzése is besorakozhat a montenegrói tengerészek tanrendjébe. Egy még most zajló kutatás első eredményeiből az derült ki ugyanis, hogy a turizmusban dolgozókkal együtt ők vannak kitéve a legtöbb csábításnak - amivel rendszerint élnek is. 

Kiemelt hírként foglalkoznak a crnagorai lapok egy még folyamatban lévő egészségügyi vizsgálattal, amelynek tengerészek és turizmusban dolgozók az alanyai. Szexuális aktivitásukról, és kapcsolataikról, illetve azok gyakoriságáról faggatják őket a kutatók. Azt már az 1000-1200 megkérdezett válaszai alapján publikált legelső eredmények is egyértelművé tették: ők a szexuálisan legveszélyeztetettebb csoportja a lakosságnak.

Mint kiderült, sok kísértésnek vannak kitéve, a csábítások többségével pedig élnek is. Nyáron, a tenger mentén, könnyű alkalmi kapcsolatokat létesíteni - számoltak be róla pincérek, matrózok, kikötői alkalmazottak, pultos lányok -, volt, aki szerint akár naponta többször is.

A kutatók úgy tervezik, hogy a vizsgálat következtetéseit felvilágosító szórólapok formájában is nyilvánosságra hozzák majd az egész montenegrói tengerparton. 


Addig is a helyi megelőző programokra hívják el a figyelmet. Ebben az évben a kotori tengerészeti iskolában és az egyetem tengerészeti szakán külön szexuális információs pontokat állítottak fel, ahol a diákok szabadon kérdezhetnek, és a megfelelő szakirodalomhoz is hozzájuthatnak. Nem kizárt, hogy jövőre tantárgy lehet a szexualitás.

A bari gimnáziumokban már most is a tananyag részének tekintik a szexuális felvilágosítást. Az itteni egészségházban pedig ez év februárjától ingyenes HIV szűrést biztosítanak tanácsadással egybekötve, sőt, még egy éjszaka is nyitva tartó „gyorssegélyhely” is működik szűréssel, felvilágosítással.

(Hírösszefoglaló)

Kotor - Nyáron könnyű kapcsolatot létesíteni
Kotor - Nyáron könnyű kapcsolatot létesíteni
Top cikkek