Hólánc nélkül egy tapodtat se!

Bár az előrejelzések szerdára ígérnek csak havat Horvátországban, nem árt tudni, hogy déli szomszédunknál igen szigorú, új szabályok írnak elő kötelező téli felszerelést az autósok számára. Téli gumi mind a négy keréken vagy nyári és hólánc. Aki nem készül fel erre, akár ötezer kunás (180 ezer forintos) büntetést is kockáztathat.

A horvát belügyi tárca új előírásai szerint november elsejétől április 15-ig, „téli körülmények között” - amikor havasak vagy jegesek az utak - téli gumit kell felrakatni mind a négy kerékre. A nyári gumikhoz ragaszkodó autósok feltétlenül tartsanak hóláncot maguknál, és nem árt odafigyelniük arra sem, hogy a gumik mintamélysége négy milliméternél nagyobb legyen.

Előfordulhatnak olyan útszakaszok, amelyekre hólánc nélkül behajtani tilos, és ezt táblák is jelzik, így aki tudja, hogy eldugottabb hegyi szakaszon is átvezethet az útja, mindenképpen vigyen hóláncot magával.

A horvát autópályákat természetesen folyamatosan takarítják, sózzák, így ezeken biztonságban lehet vezetni, viszont a téli felszerelés meglétét, és az autógumik állapotát itt is ellenőrizhetik a rendőrök.

Az utak biztonságáról szóló horvát rendelet szerint azonnali hatállyal kizárható a közelekedésből az, aki nem az előírásoknak megfelelően készült fel a téli időjárásra. A felszereltség hiánya kedvező útviszonyok között is 300 kunás helyszíni bírságot von maga után, akit pedig hóban, jégen kopott nyári gumival és hólánc nélkül kapnak rajta, akár 5000 kunát is fizethet. (Céges autók, illetve tehergépkocsik esetén a gazdasági társaság vezetőjét még további 1500-5000 kunás bírsággal sújthatják.) 

Kétezer kuna a téli felszerelés

A horvátok becslése szerint egy személyautó komplett téli felszerelése 1800- 2000 kuna körüli összegből jöhet ki. Egy téli gumi Horvátországban 400 kuna (14 ezer forint) - akciósan azért itt is olcsóbb - a hólánc pedig 200 kuna körüli. Plusz egyéb kiegészítők, például fagyálló.

Top cikkek