Gyalogosok lázadása

Kamerával vadászik valaki Splitben a szabálysértő autósokra. Egy ismeretlen horvát blogger egy óra alatt 12 autóst vett fel, amint áthajtott a piros lámpán. A képeket a helyszín és időpont pontos megjelölésével nyilvánosságra hozta az interneten. Védelmet követel a gyalogosoknak.

„Az áthajtás a piroson” blog szerkesztője hat óra alatt már 79 szabálytalankodót rögzített. Ezért azt javasolja a spliti önkormányzatnak, hogy minden közlekedési lámpára szereljen fel kamerát. Azt is kiszámolta, hogy száz lámpát alapul véve, napi nyolc órás üzemmel, ha mindenkit megbüntetnek, aki szabályt sért (a jelenlegi szabályok szerint a kiszabható tétel ezer kuna/autós), akkor a város költségvetése 3,5 milliárd kunával - azaz több mint 120 milliárd forinttal - lehetne gazdagabb évente.

Természetesen megpróbáltak kapcsolatba lépni vele újságírók, hogy kifaggassák arról, vajon miért vadászik a pirosba hajtó autósokra, ő azonban ragaszkodik az inkognitójához. Azzal hárította el az interjúkat, hogy inkább leír majd mindent a blogjában.

- Az a célunk, hogy rászorítsuk az önkormányzatot, figyeljen oda ránk, gyalogosokra is - magyarázta.

A nyilvánosságra hozott fényképek indulatos reakciókat váltottak ki, természetesen pro és kontra is.

„Jó gondolat - helyeselt például valaki - akárhányszor átmegyek a zebrán, veszélyben érzem magam. Mindenki siet, de senki nem figyel oda a másikra”.

Gyilkosok garázdálkodnak az utakon - így kommentelt más. - A pénzt inkább büntetésre fizessék be a szabálysértők, mint, hogy temetésre kelljen költeni.”


Sokan kifogásolták viszont, hogy rögzítik a rendszámokat, amiket a blogban ugyan kitakarnak, de az eredeti felvételeken láthatók. Mi ez, internetrendőrség? - kérdezte egy felháborodott autós.- Senkit nem akarunk kínos helyzetbe hozni, csupán védelmet kérünk az ámokfutó autósok ellen - válaszolt erre a blog szerkesztője, aki arra biztatja a gyalogostársait, hogy kövessék a példáját, fényképezzék le a szabályt sértő autósokat, és küldjék el neki a képet. Talán együtt célt érhetünk - vélekedik.  

Át a piroson...
Át a piroson...
Top cikkek