Ötvenöt évig őrizte titkát a sirályos szobor modellje

Több mint fél évszázados talányra derített fényt most a Večernji list horvát napilap. Megmutatjuk, hogy kiről mintázta Zvonko Car az Opatija jelképének tartott sirályos szobrot. Jelena Jendrašić ma már 86 éves, crikvenicai nyugdíjas, és azt meséli, hogy csak baráti szálak fűzték a tüdőbajban elhunyt szobrászhoz.

Zvonko Carnak két kikötése volt, amikor az ötvenes évek elején felkérte a szomszédjában lakó Jelenát, hogy álljon modellt a következő szobrához. A fiatalasszonynak testhez simuló, átlátszó ruhát kellett viselnie, ami az idomait kiemelte, és meg kellett ígérnie azt is, hogy nem árulja el, róla mintázta a crikvenicai szobrász a Lány sirállyal című alkotását.

Csak találgassanak az emberek! - mondogatta a művész.

Jelena szívesen mondott igent mindkét feltételre, Zvonko Cart régóta, és jól ismerte, még távoli rokonságban is álltak egymással. Sajnálta a férfit, hogy elvesztette a feleségét - korábbi modelljét -, aki szintén tüdőbajban halt meg, ugyanabban a betegségben, amitől a horvát szobrász is hosszú éveken át szenvedett, és ami a végül a halát is okozta 69 éves korában, 1982-ben.

A sirályos szobor több mint egy éven át készült, Car általában a fiát küldte át Jelenáért, aki alkalmanként egy-két órát pózolt. Az asszony férjéről is mintázott egyébként szobrokat Car, akkoriban nem futotta neki hivatásos modellekre, így az ismeretségi köréből keresett önként, de főleg ingyen vállalkozókat.

Zvonko Car 1913-ban született Crikvenicában, és többek között a legnagyobb horvát szobrásztól, Ivan Meštrovićtól tanulta Zágrábban a mesterségét. Maga sem gondolta, hogy épp az 1953-ban elkészült, sirályos szobra teszi majd világhírűvé. A véletlen is közrejátszott ebben azért egy kicsit. Azon a helyen ugyanis, ahol most Opatija szimbóluma, a Lány sirállyal szobor látható, korábban egy grazi szobrász, Rathausky alkotása állt, a Madonna del Mare.

Ez az aranyozott nőalak gróf Arthur Kesselstadt lelkét vigyázta, akit 1891-ben nem messze innen nyeltek el a hullámok. A sors fintora, hogy a madonna szobrot is egy hatalmas vihar sodorta el aztán 1956-ban, ekkor került a helyére Car alkotása, a sirályos lány. (A felújított Rathausky szobor most a Szent Jakab templom előtt látható.) A Lány sirállyal szobor elkészítésével nem ért véget Jelena és Car munkakapcsolata. A fiatalasszony volt a Hygija modellje is, amit a szobrász hálája jeléül a kezelőorvosának ajándékozott, és azóta is a rijekai kórház parkjában áll.

Jelena egyébként 1959-ben megözvegyült, egyedül él. Arra a kérdésre pedig, hogy milyen kapcsolat volt valójában kettőjük között, mosolyogva és határozottan így felel: baráti szeretet, őszinte tisztelet.

Top cikkek