Szellemek mulatós éjszakája

Noć vještica, azaz boszorkányok éjszakája. Így hívják a halloweent horvátul. Splitben nem divat töklámpást készíteni, az egyház pedig tudomásul veszi, hogy egyre többen tisztelegnek mulatással a halottaik emléke előtt.

Mindenszentek munkaszüneti nap Szlovéniában is, és Horvátországban is. Két déli szomszédunknál ez az ünnep inkább családi körben telik, itt is szokás kimenni a temetőkbe és virággal, mécsesekkel feldíszíteni a sírokat.

Az amerikai stílusú „halloweenozásnak” azonban nincsenek még hagyományai, Splitben alig néhány kávézó hirdetett szerda estére altualizáltan halloween partyt, a szlovén tenger partján pedig összesen három zenés-táncos buli viselte ezt a nevet.

A net. hr internetes hírportál utánajárt annak is, hogy miért nem lehet lámpás készítésére alkalmas tököt kapni a dalmát boltokban, az újságíró szinte mindenütt azt a kézenfekvő választ kapta: mert senki nem keresi. 

Jozu Ćirkat, a spliti Szent Dominika templom plébánosa úgy vélekedett: a halloween csak egy az amerikai szokások közül, amelyek szép lassan beszivárognak a horvátok életébe is, noha szerinte mindenszentek ünnepének semmi köze a félelemhez. Épp ellenkezőleg, szeretteink körében, bensőséges nyugalomban illik emlékezni halottainkra.

De tudomásul kell venni azt is, hogy ilyenkor a fiatalok egyre többen mennek nyilvános helyekre, hogy alkohol fogyasztása mellett tisztelegjenek a halottaik emléke előtt - mondta Jozu Ćirkat.  Boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek
 
A halloween - azaz a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepének - egyik legfontosabb jelképe a töklámás, amelyet az angol nyelvterületen Jack O’Lanternek hívnak. A legenda szerint egy Jack nevű részegesről kapta a nevet, aki azt kérte az ördögtől, hogy lelke nem kerüljön majd pokolra. Jacket azonban a mennyországba se fogadták be halála után, így az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ő marharépába rakott, és egy különleges lámpást állított elő így. Jack lelke állítólag ennek a lámpácskának a fényénél keresi azóta is a nyugvóhelyét. (Amerikában a marharépát aztán praktikus okokból a látványosabb, faraghatóbb tök váltotta fel.)


Halloween valószínűleg a kelta kultúra késő őszre eső újévi ünnepéből ered. Akkoriban úgy hitték az emberek, hogy az előző évben meghaltak lelkei ezen az éjszakán vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek ételt és állatot áldoztak a szellemeknek, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat.

Halloween éjszakája: október 31. Mindenszentek napja: november 1. Halottak napja: november 2.

Szlovéniában a köztéri emlékműveket is feldíszítik ilyenkor
Szlovéniában a köztéri emlékműveket is feldíszítik ilyenkor
Top cikkek