Rijekában volt az európai kokaincsempészek központja

Nemzetközi kábítószercsempész bandát lepleztek le tegnap Horvátországban és Németországban. A hálózat feje egy rijekai férfi volt, akit hivatalosan munkanélküliként tartottak számon, bár nemrég 5 millió euróért vett magának 1000 négyzetméteres, medencés villát a horvát tenger partján. A banda tagjai több száz kilogramm kokaint adtak el az elmúlt években Nyugat-Európában.

Összesen 23 személyt vettek őrizetbe, köztük 10 horvát állampolgárt. A hálózat főnöke egy 36 éves rijekai férfi volt. S. P.-t hivatalosan munkanélküliként tartották számon, ennek ellenére nemrég 5 millió euróért vett magának 1000 négyzetméteres, medencés villát a horvát tenger partján. Amikor elfogták, 4 kiló kokaint és 7 pisztolyt találtak nála.

A rendőrök szerint a hálózat 2001-től több száz kilogramm kokainon adott túl, a pontos mennyiséget csak becsülni lehet, illetve a bandatagok vallomásai alapján próbálják összerakni. A kokain egy kolumbiai laboratóriumból indult hajókkal Európába, és általában Amsterdamban, Rotterdamban, vagy Madridban ért partot. S. P. irányításával  bérelt lakásokban porciózták ki a drogot, majd szétosztották a szállítóknak, akik Spanyolországban, Hollandiában, Olaszországban és Horvátországban értékesítették.

A banda fejét kedden Németországban vették őrizetbe. Nyolc személyt Rijekában tartóztattak le a horvát rendőrök, akik osztrák, olasz és német kollégáikkal hónapok óta figyelték a nemzetközi drogcsempész hálózatot.

A „Kolovoz”, azaz augusztus fedőnevű akcióban tegnap egyszerre zárolták a bandatagok bankszámláit, illetve lelakatolták a horvát ingatlanjaikat is. A bandatagok ugyanis elsősorban isztriai lakásokba, házakba, valamint hajókba fektették a pénzüket. Pénzmosás miatt is eljárást indítanak majd ellenük.

Opatija a legbiztonságosabb város lehet Horvátországban

Hamarosan bekamerázzák Opatija szinte minden nyilvános területét, hogy megelőzzék a bűncselekmények elkövetését. A biztonsági kamerákat négy lépésben szerelik fel, csak a technikai kivitelezés 2 millió kunába, azaz 72 millió forintba kerül majd. Opatija ezzel messze a legnagyobb biztonságot garantálhatja majd a turistáknak Horvátországban – jelentette be a polgármester. 

(Hírösszefoglaló)

Rijeka Opatijából nézve
Rijeka Opatijából nézve
Top cikkek