A horvát állatvédők nem eszik meg a barátaikat

Fontosak nekünk az állatok címmel gyűjt aláírásokat a horvát állatbarátok egyesülete egy nemzetközi petícióhoz. A hétvégén Dubrovnikban kampányolnak, aki csatlakozik hozzájuk, delfines képeslapot kap. Malacos pólójuk is van, ne edd meg a barátomat felirattal.

A horvát állatvédők 26 ezer aláírást gyűjtöttek össze eddig ahhoz a világméretű kampányhoz, amelyet 2006 júniusában az Állatvédelmi Világszövetség (WSPA) indított útjára, hogy rábírja az Egyesült Nemzetek Szövetségét, fogadjon el egy Egyetemes Állatvédelmi Nyilatkozatot - hasonlóan az emberi jogok deklarálásához -, amely kimondaná: az állatok érezni és szenvedni képes élőlények, így megilleti őket is a humánus bánásmód.

AWSPA szeretné elérni, hogy ez a nyilatkozat útmutatást jelentsen majd azoknak az ENSZ tagállamoknak, amelyekben még nincsenek állatvédelmi jogszabályok, így az állatok kínzását, a velük való kegyetlenkedést semmi sem tiltja, senki nem bünteti.

Az Állatvédelmi Világszövetség felhívása szerint 60 milliárd háziállat sorsa érdemel figyelmet évente, 600 millió kutya, és legalább ugyanennyi macska él a világon, 80 százalékuk otthon nélküli, kóborállat. A drog- és fegyverkereskedelem mellett pedig a legnagyobb üzlet a feketepiacon - évi 10 milliárd dolláros forgalommal - a vadállatok millióinak megölése, illetve fogságba ejtése.

Minden idők legnagyobb állatvédelmi aláírásgyűjtő akciójához eddig 110 ország csatlakozott, köztük Magyarország is - nálunk a 40 állatvédő szervezetet tömörítő Magyar Állatvédők Országos Szervezete és a Fauna Egyesület koordinálja a kampányt. A cikk írásának pillanatában pontosan 848 ezer 874 darab aláírás gyűlt már össze világszerte, aki csatlakozna, vagy csak megnézné, hogy melyik földrészen, melyik országban, hányan érzik fontosnak az állatok ügyét, az folyamatosan nyomon követheti az eseményeket a WSPA honlapján.

A kampány egyébként 5 évig tart majd, a kitűzött végcélja 10 millió aláírás összegyűjtése, amelyből az előzetes tervek szerint legalább egymilliónak kell összejönni ennek az évnek a végére.

A horvát állatvédők ezért is kapcsoltak most nagyobb sebességre. A zágrábi nonprofit egyesületnek 2500 tagja van, akik az állatok védelmét és az igazi állatbarátokhoz méltó, vegetáriánus életmód terjesztését tartják a legfontosabb feladatuknak. Kétszáz akciót szerveztek eddig, egyebek mellett a laboratóriumi állatok védelmében, a halászat, vadászat jogi feltételeinek megváltoztatásáért, a cirkuszi állatok helyzetének javításáért.

Erősen kampányolnak a spliti állatkert bezárásért is. Beadványaikban azt hangsúlyozzák, hogy az állatokat igen rossz körülmények között, szűk ketrecekben tartják a Marjan hegyen, nincs elég pénz a megfelelő élelmezésükre sem. Elrettentő példának a medvék ketrecét említik, amely 3,5 méter széles, és mindössze 20 méter hosszú. Bárki segítheti őket, mondjuk pólóvásárlással is, az egyik legnépszerűbb ezek közül egy rózsaszín malacfej, a következő felirattal: Ne edd meg a barátomat!  
Aki most Dubrovnikban személyesen írja alá az ívet, delfines képeslapot kap ajándékba. Ez egy delfinszerető ország, olvasható rajta az ottani természetvédelmi hivatal, és kulturális minisztérium által is támogatott legnagyobb horvát állatvédelmi kampány jelmondata.

A spliti állatkert egyik medvéje
A spliti állatkert egyik medvéje
Top cikkek