Bespájzolt fegyverek

A horvát rendőrség 29 ezer pisztolyt és 35 ezer puskát gyűjtött össze lakásokban, kertekben, sufnikban az elmúlt tíz évben. Lefoglaltak 5 tonna háborús robbanóanyagot is, amivel 1200 tankot lehetne megsemmisíteni. Új törvény szabályozza Horvátországban a fegyvertartást - most még bárki büntetlenül búcsúzhat el kedvenc harci eszközeitől.

Szinte minden második horvát bűnügyi hírben szerepel az a mondat, hogy „elővette a fegyverét / hazament a fegyveréért, majd lelőtte a haragosát / családtagját / saját magát…”. A rendőrség 1996-tól, azaz a háború befejezésétől kezdve összesen 2,8 millió darab fegyvert foglalt le Horvátországban. (A lőfegyvereken kívül szúró-, és vágóeszközöket is találtak szép számmal.)

Közel 99 ezer fegyvert adtak le önként horvát állampolgárok már a békeidőkben, felszólításra 707 ezret szolgáltattak be, büntetés kiszabása után pedig 426 ezer került elő. A rendőrök házkutatások alkalmával további 78 ezer darabot találtak meg, de lefoglaltak például 754 kilogrammnyi lőport is.

A horvát lapok kissé pikírt kommentárjai szerint déli szomszédunk háztartásai nem jönnének zavarba, ha kitörne a harmadik világháború. Ami tehát azt is jelenti, hogy a rendőrség sejtése szerint még mindig nagyon sok fegyvert rejtegetnek a horvátok.

Kevesebb fegyver, kevesebb tragédia - így nevezték el az október 27-én, azaz holnap délelőtt kezdődő, legújabb, harci eszközöket begyűjtő akciót, aminek az első állomása Split lesz. Ismert és népszerű horvát emberek próbálják rávenni honfitársaikat törvénytisztelő magatartásra.(Szombaton Splitben például Dino Rađa kosárlabdázó, Gibonni és Oliver Dragojević énekes zeneszerzők agitálnak majd.)

Szeptember elsejétől új szabályok rendelkeznek ugyanis arról, hogy ki és milyen feltételekkel tarthat magánál fegyvert. A következő félévben bárki büntetlenül legalizálhatja lőfegyvereit, feltéve, hogy jogosult fegyvertartásra, illetve büntetlenül átadhatja a rendőrségnek, amennyiben nem az. Akit viszont illegális fegyvertartáson érnek, mostantól akár 100 ezer kunára (3,6 millió forint) is megbüntethetik, vagy 60 napos elzárásra ítélhetik.

Az új törvény négy kategóriába sorolja a fegyvereket: háborús, azaz ismeretlen eredetűek, olyan fegyverek, amelyek tartása szigorúan személyre szabott engedélyhez kötött, olyan fegyverek, például gázpisztolyok, amelyeket nyilvántartásba kell venni, továbbá olyan fegyverek – légpuskák -, amelyek tulajdonképpen szabadon tarthatók.

Mostantól kizárólag 21 évesnél idősebbek kapnak fegyvertartási engedélyt, és csak azok a fegyverek legalizálhatók, amelyekkel nem követtek el bűncselekményt.


 

 

Célkeresztben a kedvenc harci eszközök
Célkeresztben a kedvenc harci eszközök
Top cikkek