Kerekeken költözik a templom

Tizenkét kilométer nem nagy távolság, egy jó ezer tonnát „nyomó” középkori templomnak azonban igencsak komoly utazás.

A szászországi Heuersdorfban lévő, mintegy 750 évvel ezelőtt épített Emmauskirchét ugyanis a közeli Bornába viszik – mégpedig úgy, hogy a közel kilenc méter magas és majd húsz méter széles épületet óriási acélkapcsokkal „tekerték körül”, majd egy speciális vontatóra emelték. A templom – amelyet indulás előtt a helyi evangélikus lelkész, Thomas Krieger is megáldott - a tervek szerint október utolsó napján éri el új „lakhelyét”. Az első istentiszteletet 2008 húsvétján fogják tartani.

A nem mindennapos szállítmánynak két vasúti átjárót és két folyót is át kell szelnie, az utóbbiakat egy-egy szakaszon homokkal töltötték fel, a meglévő közúti hidak ugyanis nem bírtál volna el a roppant súlyt. Az országút mentén kétszáz fát is ki kellett vágni.

A templom átköltöztetését prózai okok indokolják: Heuersdorf megszűnik létezni. A Lipcsétől harminc kilométerre délre fekvő település alatt ugyanis állítólag legalább 52 millió tonnányi barnaszén lapul, s a MIBRAG bányatársaság ezt a természeti kincset akarja kiaknázni. A 320 lakosú község éveken át ellenállt és perelt, de a szászországi alkotmánybíróság két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy Heuersdorfot mégiscsak el lehet dózerolni. A templom-költöztetés 3 millió euróba kerül, minden költséget a bányatársaság áll. Joachim Bohl tartományi evangélikus püspök szerint a templom megmentése gyógyír a faludózerolás által okozandó sebekre. A térségben a barnaszénbányászat terjeszkedése miatt 23 település és 11 templom tűnt el – nemcsak a térképről – mindörökre. 

Kíváncsiak hada figyeli a nem mindennapi látványt
Kíváncsiak hada figyeli a nem mindennapi látványt
Top cikkek