Közúti kamikázék Horvátországban

Szüret - ezzel a felirattal jelentek meg óriásplakátok a horvát utakon az elmúlt hetekben. A figyelmeztető táblákon azok neve és életkora szerepel, akik az elmúlt egy évben ittasan vezettek, és emiatt életüket vesztették. Szeptember végéig déli szomszédunknál 73 ezer közúti balesetet jegyeztek fel, és 475-en haltak meg. Íme, a legveszélyesebb utak listája.

Minden idők legbalesetesebb éve lesz az idei Horvátországban. A rendőrség most már minden lehetséges eszközt bevet, hogy visszaszorítsa a száguldozókat, ittas vezetőket. Szigorítottak a büntetési tételeken, és szinte állandóan ellenőriznek. Elrettentő példának hozzák Toše Poreski fiatal énekes közelmúltbeli balesetét is. Makedónia sztárja Horvátországban halt meg nemrég egy frontális ütközésben.

A Víkend fedőnevű akcióban az elmúlt hétvégén 860 autóst állítottak le például Zadarban és a környékén. Közülük 320-an fújtak alkoholszondát, 14-en voltak, akik ittasan vezettek. Az elmúlt hétvége rekordere Horvátországban egy 22 esztendős sofőr, ő 1,75 ezrelékes alkoholszinttel ült volán mögé.

Hatvanan vezettek a megengedett sebességnél gyorsabban, és 37-en szegtek meg valamilyen szabályt. A rendőrök 28 sofőr jogosítványát vették el. Eközben csak Zadar megyében 19 baleset történt péntektől vasárnapig.

A nemrég nyilvánosságra hozott statisztikák szerint akad olyan horvát sofőr, aki 233 kihágás után, és jogosítvány nélkül is bátran tovább vezet. Van, aki 36 hónap alatt 31 büntetést gyűjtött össze. A rendőrök szerint ők a horvát közutak kamikázéjai, akik legtöbbször ittasan ülnek volán mögé, és fittyet hánynak a sebességet korlátozó tábláknak.

A felmérésekből az is kiderül, hogy alapvetően kétféle baleset létezik, az előbbi típusúak emberi mulasztás, felelőtlenség miatt következnek be, de van, hogy az adott terület, útszakasz is veszélyesebb az átlagosnál. Összesen 104 kanyar, 75 pályaszakasz, és 86 kereszteződés áll a balesetveszélyes horvát utak listáján, melyek közül a csúcstartók: a Rijekától Dubrovnikig futó tengerpart menti magisztrál, a Karlovac-Split szakasz, a Varaždin-Vukovar-Ilok, a Čakovec-Rijeka-Pazin, és a Goričan-Vodnjan közötti rész.

A rendőrök szerint a hazai utakon életveszélyes produkciókra képes horvát sofőrök ugyanakkor külföldön - Szlovéniában és Olaszországban - mindig példásan betartják az előírásokat.

Vigyázzunk a gyerekekre is...
Vigyázzunk a gyerekekre is...
Top cikkek