Visszakérik emlékműveiket a horvát partizánok

Horvátországban hónapok óta téma az egykori partizán emlékművek sorsa, restaurálása, sőt esetleges helyreállítása. Ezt pártolnák például a dubrovniki veteránok is, aki most azt vették a fejükbe, hogy 47 egykori antifasiszta szobrot visszahelyeznek eredeti helyükre.

A hajdani antifasiszta veteránok az usztasák és németek uralma alól 63 évvel ezelőtt felszabadult városban a 47 olyan emlékművet szeretnének felállítani, amelyeket az egykori Jugoszlávia idején emeltek, majd az új horvát hatalom a kilencvenes években eltávolított.

A veteránok úgy gondolják, hogy az emlékműveket az eredeti helyükön kell felállítani.

A város vezetése sokkal inkább múzeumban helyezné el a szobrokat, mint szerte a belvárosban. Az emlékművek állapota ráadásul nem túl jó, és kérdés az is, műemlékvédelem alá tartoznak-e egyáltalán a hajdani antifasiszta szobrok.

Utóbbinak már csak azért is jelentősége van, mert el kellene dönteni azt is, a város, az illetékes minisztérium, avagy az állami költségvetés állja-e majd a számlát. Dubrovnikban mindenesetre százezer kunát különítettek el a partizánok szobrainak restaurálására, a sorsukról pedig majd később döntenek.

Top cikkek