Három fokot mondanak az időjósok szombatra Splitben

Hidegfront érkezik csütörtökön Horvátországba, a meteorológusok szokatlanul erős lehűlést, esőt, sőt havat is ígérnek. Splitben állítólag alig 3 Celsius-fok lesz szombaton. Akik délre készülnek, számítsanak arra is, hogy az előrejelzések igen erős, viharos szelet mutatnak, emiatt a horvát autópályákon korlátozások, lezárások és terelések is várhatók.    

Eddig nem lehetett panasz az októberi időjárásra az Adria mentén, a statisztikák szerint kicsit még melegebb is volt a hőmérséklet az átlagosnál. (Mint az egy héttel ezelőtt Splitben készült képünkön is látszik, a jó idő sokakat kicsalt a rivára.) Csapadék alig esett. Az előttünk álló hétvégére viszont rendkívüli hideget és szokatlanul erős, viharos északkeleti szelet (bora) prognosztizálnak a meteorológusok. Valamint esőre, és Horvátország belsejében, ahol kontinentális az éghajlat, havazásra is számítani kell.

Horvátországban hétfő hajnalban süllyedtek először fagypont alá a hőmérők higanyszálai, az előrejelzések szerint 18-án, azaz csütörtök délutántól kezdődik majd a lehűlés egy Skandináviából érkező hidegfronttal, amely a tengerre esőzést, a magasabb hegyekbe pedig havazást hoz. Olyan erős szélvihar is lehet - mondta a Večernji listnek nyilatkozó „ügyeletes meteorológus” -, hogy akár a tengerig fújja a hófelhőket. A Jutarnji list „ügyeletes meteorológusa” nem volt ennyire borúlátó, szerinte hóra csak a legmagasabb hegyekben van esély. (Beszámolunk majd arról, hogy mennyire igazolódtak be az előrejelzések.)

Abban a horvát időjósok mindenesetre egyetértettek, hogy a hőmérséklet délen is alig haladja meg majd a plusz 10 fokot, és a szél miatt ennél is hidegebbnek érezhetjük a levegőt. A hosszú hétvégén délre utazók nem árt, ha számítanak arra, hogy a horvát autópályákon és utakon a szélviharok idején időszakos lezárásokkal, terelésekkel, illetve korlátozásokkal is találkozhatnak. (A Zágráb-Split autópálya legkritikusabb szakasza bora esetén a Sveti rok alagút környéke.)

A részletesebb prognózis szerint Isztrián és Dalmáciában csütörtökön elsősorban eső várható, pénteken, szombaton támad fel aztán a szél. Splitben állítólag szombaton lesz ítéletidő, 3 Celsius-fok körüli hőmérséklettel.

Jó hír viszont, hogy egyelőre csak ez a hétvége lehet ilyen hideg, már a jövő hét elején helyreállhat a rend, azaz visszatérhet az október végének megfelelő, őszi időjárás.

Egy hete Splitben még jó idő volt
Egy hete Splitben még jó idő volt
Top cikkek