Újjászületőben a debreceni Aranybika

Felújítják az ország egyik legrégebbi hoteljét, a debreceni Aranybika Szállót. A több mint kilencvenéves épület korszerűsítése mintegy másfél milliárd forintba kerül.

Egy átfogó fejlesztési program keretében rövidesen megkezdődhet az európai kulturális örökség részévé nyilvánított debreceni Aranybika Szálló külső és belső felújítása. Tervezik a nagy múltú hotel szobáinak korszerűsítését, a megújult főtérre néző patinás homlokzat renoválását, a díszítések, stukkók kijavítását, esetleg újraöntését. Szükségesnek tartják az Aranybika melletti parkoló földalatti parkolóvá történő átalakítását a szállóvendégek és a város lakosságának jobb kiszolgálása érdekében. A tervezett beruházás mintegy másfél milliárd forintba kerül, amihez igénybe kívánnak venni pályázati forrásokat a regionális operatív program pénzeszközeiből is.

A tervezett beruházásról a hotelt üzemeltető Cívis Hotels Zrt. elnök-vezérigazgatója, Hupuczi László érdeklődésünkre elmondta: a felújítás a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által jóváhagyott tervek szerint történik. Hozzátette: a modernizálás eredményeként minden szoba és folyosó klimatizált lesz, kiépül egy új beléptető rendszer, egy modern informatikai hálózat, s bővül a szolgáltatások köre is. Úgy fogalmazott: tárgyalásokat folytatnak különféle nemzetközi szállodaláncok képviselőivel, hogy a rekonstrukciós program és a szolgáltatások bővítése nemzetközi standardok szerint valósulhasson meg. Az elnök-vezérigazgató kitért a jelenleg a városi önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő Bartók Terem - itt koncertezett a húszas években Bartók Béla - korszerűsítésére is: a hatszázötven fős befogadóképességű teremnek különösen a homlokzata és a mennyezete szorul felújításra, de el szeretnék végezni a padozat, a teljes elektronikai hálózat és a hangosító berendezés cseréjét is. Hupuczi közölte: a Cívis Hotels Zrt. a közelmúltban jelentette be a Bartók Teremre a vásárlási szándékát a városnak. Megjegyezte: úgy lenne teljes a ház átfogó rekonstrukciója, ha nem csak a Bartók Terem, hanem az ugyancsak az Aranybika épületében található Víg mozi is bekerülne a felújításra váró ingatlanok sorába.

Az 1915-ben Hajós Alfréd építész, első magyar olimpiai bajnok tervei alapján épült Aranybika Szálló a nevét a helyén álló XVII. századi vendégfogadó tulajdonosáról, Bika Bálintról kapta. A cívisváros főterén található hotel mára Debrecen legismertebb, s országszerte jegyzett szállodája lett, ahol az elmúlt csaknem száz évben számos államfő, kormányfő és világhírű művész is megfordult. Több mint kétszáz szoba található benne luxuslakosztályokkal és apartmanokkal, valamint elegáns különtermekkel, ahol nagyrendezvényeket, hangversenyeket, konferenciákat rendeznek.

A patinás épület kívül-belül megszépül
A patinás épület kívül-belül megszépül
Top cikkek