Orosz kémhajó figyelte a NATO adriai hadgyakorlatát

Orosz tengeralattjáró hallgatta le a Noble Midas 07 NATO hadgyakorlat kommunikációs csatornáit, adták hírül a horvát lapok. A lefülelt kémhajó nemzetközi vizeken maradt, onnan próbálta követni a csapatmozgásokat. A NATO térképein a dalmát szigetek ma is Jugoszláviához tartoznak.

Derek Chappell, a Horvátországban tíz napja zajló, és holnap véget érő Noble Midas NATO hadművelet információs központjának vezetője megerősítette a Slobodna Dalmacija napilapnak, hogy egy orosz kém tengeralattjáró állt rá aktív kereséssel a gyakorlat hivatalos rádiócsatornájára.

A horvát hadtest észlelte először, hogy valami zavarja a titkosított frekvencián zajló kommunikációt, majd amerikai hírszerzők fejtették vissza, hogy a kereső jelek egy olyan orosz tengeralattjáróról jönnek, amely a legkorszerűbb elektronikus berendezésekkel ellátott, azaz kimondottan kémkedésre alakították ki. A hajó nemzetközi vizeken maradt, valahol Montenegró, és Albánia partjainál.

Mint arról már beszámoltunk, a Noble Midas 07 manőver több szempontból is különleges volt, hiszen a NATO gyorsreagálású hadtestének elit alakulatai először gyakorlatoztak olyan ország területén, amelyet az euro-atlanti katonai tömb még nem vett fel a tagjai közé. (Horvátország csatlakozásáról a 2008-as csúcstalálkozón döntenek majd.)

Ráadásul impozáns haderő vonult fel az Adrián: 12 ország 60 hadihajóval, 70 repülővel és helikopterrel, valamint közel 9000 ezer katonával vett részt a hadműveletben, amely a horvát napilapnak nyilatkozó amerikai tiszt szerint igen sok nemzetet érdekelt. Úgy fogalmazott: a hadgyakorlat irányításának nyomon követése azért lehet fontos, mert kiderülhet belőle, hogy milyen utasítások alapján mozognak a különböző katonai erők és egységek. Mivel a kémhajó nemzetközi vizeken maradt, nem sértett törvényeket, akadályozni lehet, amit csinál, de feltartóztatni nem - tette hozzá Derek Chappell.

Lehet, hogy épp a kémkedő „ellenség” megzavarását szolgálják egyébként azok a NATO légitérképek, amelyeket horvát újságírók láttak meg véletlenül az egyik hadművelet helyszínén. A Nápolyban készült hivatalos NATO térképeken néhány horvát szigetekhez azt írták, hogy Jugoszláviához tartoznak. A katonai magyarázat szűkszavú: ez egy hadgyakorlat volt, ahol csak elképzelt harci szituációkat oldottak meg elképzelt hadseregek ellen.

Top cikkek