Biograd: Királyok büszke városa

Kilencszázöt évvel ezelőtt még mi is tengeri hatalomnak számítottunk. Könyves Kálmán királyunk ugyanis azt vette a fejébe, hogy szerez Magyarországnak tengerpartot. A seregeivel meghódította Horvátországot és Dalmáciát, 1102-ben pedig horvát és dalmát királlyá koronázták. 

Ettől kezdve egészen az első világháború befejezéséig, Horvátország és Magyarország perszonálunióban állt egymással, azaz a két országnak közös uralkodója volt.

Ki tudja, hogy fordult volna a történelmünk, ha a tengerimádó magyar király nem hal meg tizenkét évvel később. 1125-ben aztán Velence legyőzte a magyar és dalmát seregeket, Tengerfehérvárt - Könyves Kálmán koronázásának helyszínét - pedig feldúlta, kirabolta, lakóit elűzte.

Csak az 1200-as évek legelején népesült be újra a város, amelyet a Zadarból (Zara) idetelepülők Zaravecchia névre kereszteltek. Ma a Biograd na moru nevet viseli, és 5200 lakosa van. A város főterén a horvát Tomislav fejedelem 925-ös királlyá választásának állítottak emléket ezer évvel később, 1925-ben, amelyet 1991-ben felújítottak. Horvátország függetlenné válása óta ugyanis Tomislav az egyik legfontosabb történelmi jelkép, ő az ősi horvát föld őrzője. 

Biograd a kellemes klímájának köszönhetően a két világháború között lett felkapott üdülőhely, az első szállodáját 1935-ben építették, az első nyaralói pedig csehek voltak.

A fekvése kitűnő, hiszen Közép-Dalmácia egyik legszebb partvidékét uralja a Pašman-csatorna mentén. Hatalmas fenyvesek övezik a sziklás, köves, aprókavicsos plázsokat. Nemrég elnyerte az Európa második legvirágosabb városa címet - Biográd épp Eger mögött lett második.

Védett kikötője régóta népszerű a hajózók körében - jelenleg ez a III. Magyar Nagyhajós Tengeri Bajnokság központja -, a várost pedig komp köti össze Pašman szigetével.

Megközelítése: autóval Budapesttől 650 kilométerre található. (A magyar határtól végig autópályán lehet haladni.)
Repülővel: A spliti reptértől 120 kilométerre van, a zadaritól nagyjából 20 kilométerre.

Top cikkek