A szauna sem hiányzik Nagyanyó tanyájából

Miután az egyik legimpozánsabb helybéli turistalátványosság ígéretével indultunk útnak a Szabadka melletti Palicsra, egyre gyanakvóbban döcögünk előre, amikor az egyik mellékutcából egy földútra kanyarodunk, s lassan egy kilométere porzik a föld mögöttünk. Kisvártatva azonban előtűnik egy tornyos kúria, a szomszédban pedig egy takaros udvarház: Nagyanyó tanyája.

Néhány perc alatt eloszlik minden kétségünk, ahogyan a házigazda, Goran Gabrics fogad, majd végigkalauzol bennünket családja birtokán. A régi ház nagyszülei tanyája volt valaha. Az éttermi asztalok körül megsárgult fényképek tucatjai bizonyítják, hogy Nagyanyó tanyája nemcsak a prospektusokban kínál családias légkört, hanem a valóságban is. Az udvarház teraszán és az igényesen felújított egykori fészerben mindenhol faasztalok sorakoznak, akár több százan is mulathatnak itt egyszerre. Goran Gabrics azt mondja: az ételeket is úgy készítik, ahogyan azt egykoron a nagymamája tette. Az étlapon tanyasi kolbászos bab, zúzapaprikás, kacsasült, csevap és rostélyos pljeskavica, túrós csuszával felszolgált üszőpörkölt, mindezek elé a birtokon termett gyümölcsökből főzött alma-, körte-, szilva-, barack- és birsalmapálinka, mellé pedig - ugyancsak saját - almabor, olykor pedig tamburamuzsika is dukál.

A szomszédos Virágos tanya szintén a családé, a 15 szobás panzióban egyszerre találni balkáni hangulatú nosztalgiát és a bajor üdülőfalvak fogadóinak kényelmét. Szauna és udvari medence, masszázs, a konferenciateremnek berendezett helyiség egyik felében kondigépek. Erdei túra, lipicai lovak, fiáker, az udvar végében horgásztó várja a turistákat. A városi vendégsereg akár maga is levághatja a kiszemelt cocát, a bácskai disznótor után pedig csomagtartóikban a saját maguk által betöltött kolbásszal indulhatnak büszkén hazafelé.

A palicsi Nagyanyó tanyáján Goran Gabrics a balkáni nosztalgiát vegyíti a bajor üdülőfalvak kényelmével
A palicsi Nagyanyó tanyáján Goran Gabrics a balkáni nosztalgiát vegyíti a bajor üdülőfalvak kényelmével
Top cikkek