Szereted a gyaloglást?

Szeretem a gyaloglást jelszóval parancsolják ki pénteken, azaz holnap a horvátokat az autóikból. A hagyományos évi sétálónapon négy nagyvárosban lehet előre kijelölt útvonalakon teljesíteni. Az akció célja egyrészt az egészségesebb életmódra nevelés, másrészt adománygyűjtés is.

Eszéken, Rijekában, Splitben és Zágrábban délelőtt 10 órától este 6-ig előre kijelölt sétautakon gyalogolnak majd október 5-én, azaz pénteken a horvátok. Bárki szabadon csatlakozhat a programhoz, ehhez pedig nem kell mást tenni, mint a városközpontokban - Splitben a riván, Zágrábban a Jelačić téren, Rijekában a Korzón, Eszéken pedig a legnépszerűbb sétálóutcában, a Promenádon - kérni egy térképet a szervezőktől, amely az ajánlott útvonalat mutatja.

A nevezők minimum 30 perc gyaloglást vállalnak, ennek teljesítését pedig a sétaúton felállított ellenőrzőkapuknál hitelesítik. Minden sétáló kap ugyanis induláskor egy kupont, erre pecsételik be egy-egy szakasz megtételét.

A részvétel elvileg ingyenes, a gyalogosok napja azonban humanitárius akció is egyben, így akik csatlakoznak, azt is vállalják, hogy minden megtett kilométerük után 1 kuna adományt fizetnek. Az összegyűjtött pénzt pedig a horvát kardiológiai centrumok felszereltségének bővítésére fordítják majd. Tavaly 300 ezer kunát, azaz nagyjából 11 millió forint gyűjtöttek össze a horvát sétálók.

Gyalogolni lehet családdal, barátokkal, kollégákkal, neveznek iskolai osztályok is - persze bárki egyedül is csatlakozhat. A sétálók között mindig vannak ismert politikusok, népszerű színészek, és sportolók, valamint gazdag üzletemberek, akik általában jóval több pénzt adnak, mint amennyit gyalogolnak.

Azt, hogy a horvátok nagyon komolyan veszik a sétanapot, mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy Splitben tavaly 18 ezren sétáltak, Rijekában 16 ezren neveztek be, és összesen 50 ezer kunát adományoztak a szívbetegségek gyógyítására, Eszéken 22 ezer ember 65 ezer kilométert tett meg, Zágrábban pedig 43 ezer városlakó 131 ezer kilométert gyalogolt.

 

Top cikkek