Baskotini pagi apáca módra

A Felicinović utcában található kolostor szinte észrevehetetlen: semmi sem utal arra, hogy a vastag, fehér kőfalak mögött apácák sürgölődnek, és sütik azt az egyedülálló finomságot, amelynek készítésére kizárólagos jogosultságuk van. A különleges kétszersültet csakis a nap bizonyos időszakaiban vásárolhatják meg az erre kirándulók.

Moli i radi - imádkozzál és dolgozzál. Ezt a jelmondatot írták fel Pag városában, a Szűz Mária tiszteletére még az 1400-as évek végén felszentelt, nemrég felújított templom falára. A szavak valójában a szomszédos Szent Margarita kolostor benediktánus nővéreire utalnak: ma is ők az életben tartói ugyanis a kolostornak. Elődeik a történelem folyamán az emberekért imádkoztak, a településükért dolgoztak, s évszázadokon át megőrizték a horvát kultúrát. Örökségük az a „hétköznapi tevékenység” is, amelynek révén a benediktánus - közismertebb néven bencés - apácák közelebb kerültek a világi emberekhez, és a horvát üdülősziget turistáihoz.

Kopogtatásunkra egy idős, főkötős nővér nyitja ki résnyire a kolostor kicsi előterében a hordószerű, körforgós ablakot. A baskotinit átcsúsztatja a szűk résen, s tartózkodó mozdulattal nyúl az érte járó pénzért. Szóba nemigen elegyedik a látogatóval, inkább küldi maga helyett a kolostor „kommunikációs felelősét”. Merthogy ilyen is van a ma mindössze kilenc szerzetesnővért számláló pagi bencés rendben.

Benedikta nővér angolul is, németül  is kiválóan beszél, ám a jelenlegi szerzetesek mindennapjait, életmódját firtató kérdéseinket mosolyogva hárítja el. Azt mondja, ők csak teszik csendben a dolgukat; például rendületlenül sütik a rájuk hagyományozódott recept alapján a turistacsalogató kétszersültet, felügyelik a templomukat, őrzik a kincseiket, s imádkoznak az emberek lelki üdvéért.

Egy titkot azért mégis megosztott velünk az apáca: a könnyű, kemény péksüteményt legjobb édes tejeskávéba mártogatva enni.

A szerzetesnővérek élete manapság is mintaszerű, ahogy volt évszázadokon át. Az 1500-as években leánynevelő intézetet is működtettek, s ők voltak, akik a csipkevarrást tanították, terjesztették a városban. Ez aztán sok itteni család kenyérkeresete lett, hiszem a pagi csipke ma is messze földön híres.

A nővérek a közelmúlt háborújában is helytálltak: menekülteket, hontalanokat fogadtak be a kolostorba. Az utóbbi években pedig a templom, és a helyi történelmi emlékek felújításával voltak elfoglalva.
Benedikta nővér búcsúzóul arra kér bennünket: ha ismerünk fiatal lányokat, akik szívesen állnának a Mindenható szolgálatába, ne habozzunk ajánlani nekik a Szent Margarita kolostort.

Kiss Zsóka



Ha nem is a pagi titkos, de egy igazi baskotini recept:

Hozzávalók: 20 deka vaj, 1 csésze cukor, 1 teáskanál vaníliás cukor, illetve vanília, 1 teáskanál ánizs, 1 kupica rum, 6 tojás, 5 csésze liszt, négy teáskanál sütőpor, fél teáskanál szódabikarbóna, fél teáskanál só.

A tojásokat feltörjük és előbb -lassan adagolva - a cukorral keverjük össze, aztán a többi hozzávalóval. Legjobb, ha kézzel dolgozunk. A piskótaszerű tésztát kenyér alakúra formázzuk, és sütőlapra fektetjük. Egy sütőlapra maximum 3 kétszersült cipót helyezzünk el, majd 20-25 percig süssük maximális fokozaton, míg világos barna nem lesz. Vegyük ki aztán a sütőből, hagyjuk kihűlni, aztán szeleteljük fel. A szeleteket ismét sütőlemezre helyezzük, és újra 15 percig sütjük - innen a kétszersült elnevezés -, míg mindkét oldalukon meg nem barnulnak egy kicsit. 

Küldje el nekünk ön is a legszebb nyári élményét! Ha olyat látott az Adrián (Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Montenegró), amit szívesen megosztana másokkal, netán kipróbálásra is ajánlaná, akkor itt a lehetőség, kitüntetheti POLIPDÍJJAL!

A fényképeket rövid indoklással ide várjuk: adria@nepszabadsag.hu

A híres pagi csipke
A híres pagi csipke
Top cikkek