Mégsem kerül Habsburg kézbe Drakula gróf vára?

A román parlament alsóháza szerint törvénytelen módon szolgáltatta vissza Románia Habsburg Domokosnak a legendás Drakula vámpír-gróffal gyakran kapcsolatba hozott törcsvári várkastélyt, Erdély egyik legszebb középkori épületét.

A honatyák - főképpen formai okokra hivatkozva - felszólították a kormányt és az illetékes igazságügyi szerveket, hogy a restitúciót vizsgálják felül.

Corin Trandafir, a Habsburg-leszármazott ügyvédje kijelentette: a törvényhozási döntés mögött jól kitapintható politikai harcok állnak, ezért New Yorkban élő ügyfele nevében pert indít a román állam ellen, és 150 millió euró kártérítést követel.

Az ügyvéd másfelől hangsúlyozta: maga az a tény, hogy a parlament elfogadott egy jelentést, amelyben megállapítja, hogy szerinte a kastélyt törvénytelenül adták vissza, és ráadásul nem is az igazi örökösnek, jogi szempontból semmit nem jelent. A betáblázott tulajdonjog továbbra is Habsburg Domokosé, s azt parlamenti döntéssel megsemmisíteni nem lehet.

A kecses törcsvári várkastélyt 2006-ban adták vissza az örökösnek. Habsburg Domokos, aki építész, a kastélyt szinte azonnal felkínálta megvásárlásra a brassói helyhatóságnak. Mivel a brassóiaknak nem volt pénzük a vételárat kifizetni, az örökös ügyvédje bejelentette: kliense külföldi vásárlókat talált a turisztikai látványosságnak számító épületre.

Top cikkek