Bajban az Adria?

A globális felmelegedés egyre erőteljesebb hatással van a tengerekre, és a bennük élő növényzetre, állatokra. Olasz kutatók most arra figyelmeztetnek, ha továbbra sem kezdődik el egy összehangolt védekezés, nagy bajba kerülhet például az Adria.

A Földközi-tengerről, illetve Gibraltár felől érkező áramlás egyik ága az Adria vizét frissítette. Ez az áramlás a Trieszti-öbölben keveredett eddig össze a tengerbe futó folyók, patakok vizével, így az Adria vize télen négy-öt Celsius-fokra hűlt le. Innen, északról, aztán további áramlások vitték az oxigéndús hideg vizet dél felé is.

A legfrissebb olasz kutatások szerint 2003 óta szinte teljesen megszűnt a Trieszti-öbölben a tengeráramlás, ennek köszönhető, hogy a legutóbbi teleken északon 13 fokos volt még télen is az Adria vize. Mivel az oxigén utánpótlása lecsökkent, a széndioxid tartalom viszont egyre magasabb lett, tömegesen pusztulnak az algák, a tápláléklánc sérülése pedig a halak elvándorlását eredményezi. Az Adria északi részén a hideg vizet igénylő halfajok ráadásul nem tudnak mélyebbre sem menni, mert azon a vidéken meglehetősen sekély a tenger.

Olasz kutatók most kiszámolták, hogy évente minimum 5 milliárd euró kellene az üvegházhatás semlegesítésére. Néhány éves késlekedés az összehangolt védekezéssel, akár 200 milliárdos kárt is okozhat szerintük az Adrián, például a halpusztulás miatt megszűnhet a halászat, illetve a halak húsának minősége is jelenősen leromlik majd.

De mi van a tenger fenekén?

A spliti Delfin klub búvárai nemrég elhatározták, hogy megnézik, és filmre rögzítik, hogy milyen a tengerfenék állapota a kikötőkben és azokon a helyeken, ahol sok vitorlás, illetve motoros hajó horgonyoz. Évente 600 ezer jacht hajózik a horvát Adrián, és míg a tengerpart megtisztítására rendszeresen szerveznek akciókat az önkormányzatok, a tengerfenék valójában senkihez sem tartozik, így annak állapotát senki nem ellenőrzi.

A spliti búvárok katasztrofálisnak nevezték a kutatásuk végeredményét, hiszen autógumitól, üvegeken át, bádogdobozig, CD-tokokat, és még számtalan olyan tárgyat láttak, amit elsősorban hajókból dobáltak ki a horvát tengeren.

A Delfinesek, azon túl, hogy a filmet hamarosan publikálják, kapcsolatban állnak a spliti tengerbiológiai intézettel is, közösen próbálnak most további programot kidolgozni a tengerfenék megtisztítására, illetve a szennyezés megállítására.

(Hírösszefoglaló)



Valamit visz a tenger
Valamit visz a tenger
Top cikkek