Gyorsolvasási lázban égnek a horvátok

Akik sokat olvasnak interneten, általában gyorsan szeretnék áttekinteni az oldalakat. A vizsgára készülő diákok pedig bármit megadnának, ha a lehető legrövidebb idő alatt végezhetnének a tananyaggal. A gyorsolvasást pont erre találták ki, és hívei azt állítják, nincs olyan szakma, amely ne profitálhatna a módszerből.

Az átlagember egy perc alatt olvas el egy oldalnyi szöveget. A horvát gyorsolvasási akadémia tagjai állítólag ennek akár hétszeresével végeznek percenként, azaz minimum 200-250 oldalt olvasnak el, és értenek meg félóra alatt. A 2002-ben létrejött zágrábi Petar Zrinski (Zrínyi Péter) Akadémia, amely Eszéken, Zadarban és Splitben is működtet klubokat, rendszeresen tart bemutatókat ugyanis Horvátországban, így toboroz részvevőket a 35-70 ezer forintos tanfolyamaira.

Ezért az árért azonban állítólag bárki rövid idő alatt megsokszorozhatja olvasási sebességét. A tanulási módszer függ persze attól is, munkában, vagy csak szórakozásra szeretné-e használni valaki ezt a képességét. A gyorsolvasás módszerét egyébként dr. Lozarov találta ki még 1967-ben, Szófiában, amikor hatékony tanulási módszereket kutatott. Arra jött rá, hogy megfelelő technikával és sok gyakorlással a tananyagok elolvasásának, valamint megértésének ideje jelentősen lerövidíthető.

Próbaképp, a képességeink felmérésére, kezdhetjük, mondjuk 300 szó elolvasásával percenként. Eleinte addig csökkentjük a szavak számát, amíg értjük is mindegyiket. Innen indul visszafelé a folyamat, azaz növelni kell előbb a sebességet, majd persze az egységnyi idő alatt befogadott szavak számát is. Az olvasásunk így szinte „kameraszerű” lesz, mert az agy képes az úgynevezett ultrarövid és rövid emlékezet területéről a megszerzett információt kódoltan a hosszú távú memóriába is átjuttatni. Ezt a folyamatot kell tehát begyakorolni, azaz mechanikus rutinná tenni, vagyis ráállítani az agyunkat.

Az, hogy ki mennyire lesz hatékony gyorsolvasó, függ attól is, hogy mennyire szeret olvasni. A pillanatnyi teljesítményt pedig az aktuális környezeti hatások, illetve az olvasó testi, lelki állapota is befolyásolhatja. A horvát gyorsolvasók azt állítják, hogy akár 600 oldalt is „kivégeznek” egy óra alatt, méghozzá úgy, hogy megértik a szöveg tartalmát. Aki nem hiszi, legközelebb Trogirban járhat ennek utána, október 6-án ott tartanak ugyanis ingyenes bemutatót az akadémia legjobb tanulói.

Top cikkek