Erőszakos horvát Rómeók, megvert Júliák

A mai horvát tizenévesek fontosnak érzik, hogy domináljanak egy kapcsolatban, a társ állandó ellenőrzését pedig természetesnek veszik. Sőt, még a féltékenységből eredő verést, netán szexuális erőszakot is tűrik, ezt ugyanis szerelmük ragaszkodásának tudják be.

A Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) kutatói több mint ezer - harmadik, és negyedik osztályos - horvát diákot kérdeztek meg 42 középiskolában. Minden ötödik arról számolt be, hogy ismer olyat a kortársai közül, akit rendszeresen bántalmaznak.

A kutatásban részt vett középiskolások kétharmada elmondta, hogy érte már erőszakos viselkedést a szerelmétől, 43 százalékuk pedig bevallotta: maga is volt már durva a partnerével. A kutatók is arra jutottak, mint amit a rendőrségi statisztikák is mutatnak: a fizikailag bántalmazottak között a lányok vannak döntő többségben. 

- Eleinte minden szép és jó volt - mesélte például egy 17 éves lány a kutatóknak, aki hosszú ideig járt egy nála három évvel idősebb fiúval. - Aztán naponta százszor hívott fel, és arról faggatott hol vagyok, kivel vagyok. Rendszerint azt válaszoltam neki, hogy a barátnőimmel. Ezzel azonban nem elégedett meg, fel kellett sorolnom a nevüket, és meg kellett mondanom azt is, pontosan hol vagyunk.

A fiú ekkor még csak mérges volt, aztán már kiabált is a lánnyal, majd az egyik veszekedésben széttörte a mobiltelefonját. A lány nem szegült szembe vele, inkább megritkította a külön programjait, és egészen addig tűrte a fiú zsarnokoskodását, amíg az meg nem ütötte azért, mert elfogadott egy ismerősétől egy italmeghívást. A lány ekkor mert először beszámolni a szüleinek arról, hogy mi zajlik valójában a párkapcsolatában. A szülők és barátok határozott fellépésére a fiú végül békén hagyta a lányt, akinek a holmijait búcsúzóul azért még teátrálisan elégette.

Sajnos nem minden szerelmi dráma végére kerül itt pont. Ezen a nyáron nagy port vert fel az a Split mellett történt gyilkosság, amikor egy huszonéves fiú éjszaka féltékenységből fejbelőtte a volt barátnőjét, majd maga is öngyilkos lett. Tettét a búcsúlevelében azzal indokolta: bár már szakítottak, mégsem bírta elviselni, hogy a lányt más fiúkkal is látta beszélgetni.  

A CESI kutatói arra jutottak, hogy a hagyományos nemi szerepek és viselkedésminták összekuszálódása, illetve épp, hogy a hagyományokhoz való mindenáron ragaszkodás is alapot adhat erőszakra. A megkérdezett fiúk 29 százaléka jelentette ki határozottan, hogy biztos abban, ha egy nő nemet mond, akkor valójában igent gondol. A megkérdezett lányok 10 százaléka egyet is értett ezzel.

 A kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy mindez nem csupán „gyerekjáték”, hiszen ezek a fiatalok felnőttként is hasonlóképen gondolkodnak és cselekszenek majd.

A rendőrségi statisztikák szerint az elmúlt öt évben megkétszereződött az olyan nyilvánosságra került erőszakos ügyek száma, amelyekben gyerekek vagy fiatalkorúak voltak a sértettek. (Tavaly 2600 ilyen ügyet regisztráltak Horvátországban.)

Sokszor nem tudni, mit rejt egy kapcsolat
Sokszor nem tudni, mit rejt egy kapcsolat
Top cikkek