Druskininkai, az újjászületett balti fürdőváros

Litvánia délkeleti csücskében van a térség egyetlen hangulatos gyógyfürdővároskája. Druskininkai az évszázadok kínálta hírnév és hagyományok mentén újjászületve várja a gyógyulni, kikapcsolódni vágyókat. A település első említése 1596-ból való.

A krónikák szerint a helyiek a forrásokból feltörő sós ásványvízből sót nyertek ki (a litván druska szó sót jelent), és észlelték, hogy gyulladt lábaikat a vízben megmártva hamarabb gyógyulnak. A jótékony hatású víznek hamar híre kelt: 1794-ben, az utolsó lengyel király és litván nagyfejedelem, II. Poniatowski Szaniszló Ágost gyógyhatásúvá nyilvánította a forrásokat és a települést. Ezt 1837-ben I. Miklós orosz cár is megerősítette.

A gyógyforrások kínálta különböző pezsgőfürdők, iszappakolások, ivókúrák hamar enyhítik a testi fáradtsággal, bántalmakkal érkezők fájdalmait. A települést a Dzukija Nemzeti Park varázslatos fenyőerdején és a kristálytiszta tavakkal színesített véget nem érő erdőségen keresztül haladva lehet megközelíteni. Druskininkai egyik dísze a városközpontban található Druskonio-tó. A parton álló kis toronnyal ékesített eklektikus Linskma-villa és a mellette lévő neogótikus katolikus templom sziluettje harmóniát sugároz.

A rendszerváltás után folyamatosan szépülnek a város utcái, a fából készült palotácskák, melyek ma szanatóriumok, spa- és wellnessközpontok. A Szabadság téren álló kicsi, de annál bájosabb ortodox templomot 1865-ben emelték. A városi fürdők közül a legújabb attrakció a tavalyi év végén uniós segítséggel épült és megnyílt Aqua Park és spaközpont, mely 25 000 négyzetméternyi területével több mint ezer látogató egyidejű kényeztetésére is képes.

A város környékén kihagyhatatlan látnivaló a Dzukija Nemzeti Park. Az 55 960 hektáros, többnyire ősfás fenyőerdő Litvánia legnagyobb rezervátuma. Itt van a szovjet időkből származó köztéri alkotásokat összegyűjtő Grutos szoborpark.

A litván fővárostól 128 kilométerre délre található városnak jó közlekedése van Vilniusból. Az árak az otthoniaknál 10-20 százalékkal alacsonyabbak. Hivatalos pénznem a litván litas (1 LTL = 77 HUF, 1 EUR = 3,442 LTL).

A www.druskininkai.lt Druskininkai város hivatalos weblapja. A www.akvapark.lt az Aqua Park és spaközpont weblapja

Ortodox templom Druskininkaiban
Ortodox templom Druskininkaiban
Top cikkek