Medencés és légkondicionált lehet a jövő horvát középiskolája

A horvát oktatási minisztérium szakértői hónapokon át dolgoztak az optimális középiskola modelljén. A megálmodott szabvány szerint egy iskolában 16-20 osztály lesz 400-500 diákkal, az osztályokba pedig 24 tanuló járna. Egy iskolai óra 45 percnél is tovább tarthat, ám a tanulókat mindösszesen 6 órán át terhelnék naponta. Az iskolareform tervezete hamarosan a horvát parlament elé kerülhet.

Ruhatár, tanulóklub, könyvtár, fogadószoba a szülőknek, étkező, teakonyha, tornaudvar, tornaterem öltözőkkel, zuhanyzókkal meg vécékkel, orvosi rendelő, továbbá fedett uszoda, és légkondicionált tantermek, ezek mind kötelező tartozékai lehetnek a jövőben egy horvát középiskolának. Az iskolareform tervezete hamarosan a horvát parlament elé kerülhet.

(Új iskolát az elképzelések szerint csak minimum nyolc osztály, azaz 180 tanuló esetén lehet alapítani, kivételt a művészeti, kőfaragó, illetve kisebbségi iskolák képezhetnek, valamint a fogyatékos gyerekeket oktató intézmények.)

A tanulók lehetőséget kapnak majd arra is, hogy választásuk szerint a humán vagy reál tárgyakból kiemelt szintű oktatásban vegyenek részt. Ehhez magasan képzett szakembereket is rendelnek az új tervezetben a minisztérium szakértői. A változásokat egyébként fokozatosan vezetnék be, de az új törvény tervezete szerint legkésőbb 2022-ig minden iskolának így kell majd kinéznie. Arról, hogy mennyibe kerülnének az átalakítások, és honnan lenne pénz rá, egyelőre nem nyilatkoznak a horvát oktatási minisztériumban.

Nem ússzák meg a változásokat az egyetemisták sem, ők a tervek szerint minősített diplomát vehetnek át a jövőben. Így a legfontosabb tárgyakból kapott százalékos értékelés alapján a jövőbeni munkáltatóik pontos képet alkothatnak majd a tehetségükről, szorgalmukról. Hét kategóriába sorolnák a hallgatókat, akik közül a becslések szerint legfeljebb tíz százalék kaphatna kiváló minősítést.  Ők lesznek azok, akik a magasabb kezdő fizetéssel járó, legjobb állások közül válogathatnak majd. Először az opátiai vendéglátó és szállodaszakon tanuló egyetemistáknál vezetnék be az új minősítést 2008-ban, egyelőre azonban még nem kötelező jelleggel. 

Sisakpróba - ő már légkondicionált gimnáziumba járhat majd?
Sisakpróba - ő már légkondicionált gimnáziumba járhat majd?
Top cikkek