A dalmátok nőnek a legmagasabbra Európában

A dalmát ifjak híres kosarasok szeretnének lenni, a lányok meg manökenek vagy olyan sikeres magasugrók, mint Blanka Vlašić, aki nemrég nyert világbajnoki aranyérmet magasugrásban. Testi adottságunk van hozzá, az iskolai felmérések szerint a mostani spliti hatévesek átlagosan 120-140 centiméterre nőttek.

A legújabb zágrábi kutatások szerint a mostani dalmát gyerekek legalább három centivel magasabbak, mint 20 évvel ezelőtti kortársaik. A dalmátok minden tíz évben másfél centiméterrel lesznek magasabbak. A kutatók úgy becsülik, hogy a belgákkal ellentétben, akik immár elérték a saját „genetikai plafonjukat”, Dalmáciában még mindig tovább nőnek az emberek, így a finnekkel és norvégokkal vállvetve, a dalmátok a legmagasabbak jelenleg Európában. Bizonyítja ezt az is, hogy a legtöbb híres horvát manöken, illetve sikeres kosaras, és atléta Dalmáciában született.

A dalmát szülők a Slobodna Dalmacija napilap beszámolója szerint nagyon büszkék magas csemetéikre. Problémát legfeljebb csak a ruhavásárlás okoz, a boltok, áruházak gyerekrészlege ugyanis nem nagyon készült fel ilyen méretű ifjakra. A konfekcióiparban 116 centiméteres magasságot írnak elő a hatéves korosztályra, a hétévesekre pedig 122-őt. A mostani dalmát hatévesek azonban ennél akár 20 centivel is magasabbak.

Split a magas emberek városa
Split a magas emberek városa
Top cikkek