Nincs kegyelem a dílerek, gyújtogatók és pedofilok számára

A legújabb horvát törvény szerint a köztársasági elnök nem adhat kegyelmet a drogkereskedelem és pedofília miatt elítélteknek. A horvát kormány - Ivo Sanader miniszterelnök bejelentése szerint - példás szigorral szeretné kiirtani az ilyen bűncselekményeket. 

További szigorítás, hogy akiről bebizonyosodik a szándékos gyújtogatás, azt minimum 30-60 napos elzárással büntetik majd, illetve 100 ezertől akár egymillió kunáig terjedő pénzbírsággal is sújtható. Aki pedig nemtörődömségből, elővigyázatlanságból okoz tüzet, az ezentúl 10 ezer - 50 ezer kunás büntetéssel számolhat. 

A gyilkosok, tolvajok, rablók kérhetnek kegyelmet a köztársasági elnöktől, a dílerek és pedofilok azonban mostantól nem. Ez az új rendelkezés megosztja ugyan a horvát igazságszolgáltatásban dolgozókat, ám találkozik a lakosság természetes igazságérzetével, érvel az Ivo Sanader vezette horvát kormány. Ezért is nevezik sokan választási fogásnak az új törvényt, amit jogi szakértők azzal támasztottak alá, hogy míg egy gyilkost sikeresen vissza lehet vezetni a társadalomba, addig a legtöbbször maguk is drogfüggő dílerek, és a pedofilok „nem gyógyíthatók ki” a bűnözésből. Azaz minden statisztika azt mutatja, hogy a kábítószer-kereskedők, és kiskorúakat molesztálók többszörösen visszaeső bűnözők.

Szigorítás készül egyébként a közlekedési kihágásokat elkövetők számára is. Aki ittasan vezet, vagy túl gyorsan hajt, a hamarosan bevezetendő új szabályok szerint nem ússza meg pénzbírsággal, hanem azonnali hatállyal, és hosszú időre bevonják majd a jogosítványát.



A spliti bíróság
A spliti bíróság
Top cikkek