Nagykövetek tengeri csatája

Olasz hajó? Az biztosan lassú lesz - mondja nevetve a szlovén parlament uniós bizottságának elnöke Czukor József magyar nagykövetnek az izolai mólon. A magyar diplomáciát szemmel tartják ezen a versenyen, a nagykövetségünk az elmúlt években mindig az élmezőnyben végzett ugyanis az izolai regattán.

A diplomaták tengeri versenye egyfajta könnyed nyitánya az őszi szlovén politikai szezonnak. Profi vitorlázó csapatok neveznek - presztízs elindulni -, a hajók fedélzetére pedig diplomatákat, szlovén politikusokat, és üzletembereket sorsolnak ki, akiknek persze fontosabb a részvétel, mint a győzelem. 

 - Ez nem csupán sport -, de társadalmi esemény is, a szlovén politikai és gazdasági élet szereplőinek hagyományos találkozóhelye - mondja Czukor József, aki arra a kérdésre, hogy mi a magyar diplomácia sorozatos győzelmének titka, mosolyogva így válaszol: - Az első versenyen, amikor magabiztosan győztünk, például a szlovén belügyminiszterrel kerültem egy vitorlásra. Mindig jó hajókat választunk.

Az, hogy így lesz-e az idén is, az Izola előtti pályaversenyek után szombat estére majd kiderül. A most elindult 132 hajó fedélzetén összesen 275 diplomata, politikus és üzletember csatázik a szlovén tengeren. Európa szinte összes állama képviseli itt magát, de jelen vannak az uniós tagságra aspiráló országok diplomatái is (például Horvátországból), és Amerikából, Kanadából, Új-Zélandról, Ausztráliából, Marokkóból, sőt még Chiléből is érkeztek résztvevők.

Elkísértük a nagykövetünket az ALU nevű hajóra - ezt húzta ki magának a sorsoláson -, amelyről kiderült, hogy velencei, és először vesz részt a diplomata regattán. Némi kommunikációs bizonytalanság után - a hajó kapitánya csak olaszul beszél -, aztán előkerültek az angolul is tudó mancsaftok, és gyorsan felvonták a zöld, fehér, piros lobogó mellé a piros, fehér, zöldet is. Jó szelet! - mondták közben széles mosollyal.

   

   

A rajt pillanata
A rajt pillanata
Top cikkek