Szüret a kadarka földjén

A szekszárdi szőlőkben augusztus 13-a óta szüretelnek. A gazdák a mosolygós fürtökből úgy ítélik: ez "kadarkás évjárat" lesz.

Mészáros Pál, a szekszárdi hegyközség elnöke joggal büszke a családi birtokra és a belvárosban megépült - részben átépített - borházára. A kellemesen hűvös, többágú, elegáns pince különös élményt nyújt a látogatóknak. Borkülönlegesség mellett a csoportokat ebéddel, vacsorával is várják. Az ételeket elkölthetik a vendégek a teraszon, vagy az elegáns, kényelmes, mégis tanyahangulatot sugárzó borházban. Az 1950-es években a környéken 90 százalékban kadarkát termesztettek. Aztán e kényes, ám Szekszárdra jellemző fajta lehanyatlott. Az ebből készült fehér kadarka borkülönlegességnek számít.

- Magam is készítek fehér kadarkát, ám régen, a gazdák is ezt tették, ha azt akarták, legyen fehérbor is a pincében. - magyarázta Mészáros Pál, majd a régmúltnál maradva megjegyezte, az új telepítésű kadarkáját nagyapja 1885-ös tőkéjéről oltással szaporítja. - A Szekszárdra látogatók szüretelhetnek-e? - érdeklődtem. Ma már nagyüzemi a szüret, nincsenek puttonyosok, ládákba szedjük a termést - mondja Mészáros, de - tudjuk meg - ezen a borvidéken ennek amúgy sincs hagyománya.

A Budapesttől 150 kilométerre levő gyönyörűséges borvidéket a Gemenc, a Sárköz síksága és a Mecsek nyúlványai övezik, 12 település határában csaknem 2000 hektárnyi a szőlőterület. Kellemes kisvendéglők, hangulatos éttermek kínálják az ételspecialitásokat. A Sióagárdhoz tartozó Leányvárban reneszánsz királyi lakoma, Decsen sárközi lakodalmas ételsor várja a látogatókat, de borházak, borospincék, tájházak, tanyamúzeumok, barrique-pincék, pálinkaházak kapui is nyitva állnak a vendégsereg előtt. Sőt kerámia- és mézeskalácsműhely és -múzeum, illetve az ország egyetlen szabadtéri borkútja is csalogatja a turistákat - sorolta Angler Kinga, a helyi Borút Egyesület vezetője. Az egyesület összefogásával 35 minősített borútállomás várja a pincelátogatással, borkóstolóval a baráti társaságokat, családokat. Programcsomagokat állítottak össze, hogy a környék hagyományaival, kulturális értékeivel megismertessék a vendégeket. A táj szépségében gyalogtúrákon, autóbuszos kirándulásokon, a gemenci kisvasút utasaiként is szívesen gyönyörködnek a vendégek.

Borút Egyesület: borut@enternet.hu, illetve (30) 21-71-552 Mészáros Borház: (74) 318-749. Itt egy ebédet vagy vacsorát 1500-3000 forint közti áron fogyaszthatnak. A borkóstoló fajtánként és fejenként 300 forintba kerül. Ferenc Vilmos leányvári tanyáján személyenként 2500 forint a szabadmerítéses pincepörkölt együtt a hozzá elfogyasztott fehér- és vörösborral.

A Mészáros pincében
A Mészáros pincében
Top cikkek