A helikopter a tűz közepébe vitte a tűzoltókat

A hat tűzoltó csütörtöki halála sokkolta Horvátországot. Súlyosan megsérült társaik közül az egyik szombaton hajban elhunyt, a többiek állapota is válságos. Az immár hét emberéletet követelő baleset körülményeiről annyit már lehet tudni, hogy a tűzoltókat közvetlenül a tűzfészeknél tette le a helikopter, majd órákra magukra maradtak.  

Mint arról beszámoltunk: csütörtök kora délután ütött ki tűz a Kornát-szigeteken, és csak késő éjszakára sikerült megfékezni az egyre terjedő lángokat. Az oltásra több csapat tűzoltót is átvezényeltek a szárazföldről, például a közeli Šibenikből. A helikopter az egyik csapatot a szigeten égő fűnél, azaz a tűz közepén tette le. A tűzoltók aztán arra vártak, hogy vizet hozzanak nekik, és elkezdhessenek oltani. Közben az egyre viharosabb szél fordított a lángok irányán, és hirtelen körbezárta őket a tűz…

 A tragédia képekben, kizárólag bátor nézegetőknek.

A többi egyelőre csak találgatás, no meg kérdések özöne, melyek közül talán a legfontosabb: miért órákkal később érkezett meg a segítség a bajba jutott tűzoltókhoz?
Amit még tudni lehet: a szigeten nem nagyon van térerő, a mobiltelefonok csak időnként működtek.

Stjepan Mesić mielőbbi vizsgálatot, és a felelősök szigorú büntetését sürgeti. „Ki vitte oda ezeket a fiatal fiúkat a tűz közepébe?” - kérdezte a horvát államfő pénteki sajtótájékoztatóján.
Ivo Sanader miniszterelnök példa statuálását és a tanulságok levonását ígéri.
A Vecernji list napilap híre szerint nyolc személyt már eljárás alá volt a šibeniki rendőrség azzal a gyanúval, hogy közük lehet a tűz keletkezéséhez.
A horvát kormány nemzeti gyásznapot rendelt el szeptember 3-ára, azaz hétfőre.

 (Hírösszefoglaló)

Tűzvonal
Tűzvonal
Top cikkek