Tragikus tűz a Kornátokon: hat tűzoltó meghalt

Csütörtök kora délután ütött ki tűz a Kornát-szigeteken, és csak késő éjszakára sikerült megfékezni az egyre terjedő lángokat. Az oltásban részt vevő tűzoltók közül hatan meghaltak, 14-en pedig megsérültek. Hét állapota súlyos, ketten még mindig közvetlen életveszélyben vannak.

Zadarból a helyszínre helikopterrel érkezett egyik csapat tűzoltót szinte pillanatok alatt zárták körbe a lángok, négyen tudtak kimenekülni közülük - ők súlyos égési sérüléseket szenvedtek -, többen pedig akkor égtek meg, amikor menteni próbálták a tűz fogságában lévő társaikat. Öt tűzoltó holttestét még tegnap, a hatodikat ma reggel találták meg.

A megsérült tűzoltókat előbb Zadarba, majd ötöt közülük zágrábi klinikákra szállítottak át. Hárman kettes, illetve hármas fokozatú égési sérüléseket szenvedtek az egész testükön. Két életveszélyes sérültet még az éjszaka megoperáltak, állapotukat azonban még mindig nem sikerült stabilizálni.

Ivo Sanader miniszterelnök a horvát tűzoltóság eddigi legnagyobb tragédiájának nevezte a csütörtöki baleset.

Sólyom részvéttáviratot küldött

Sólyom László köztársasági elnök táviratban fejezte ki részvétét Stjepan Mesic horvát államfőnek a Kornat-szigeten pusztító tűzvészben meghalt tűzoltók miatt. "Megrendüléssel értesültem a Kornat-szigeten pusztító tűzvészről, amely hat tűzoltó életét követelte és további több tűzoltót súlyosan megsebesített" - írta levelében a köztársasági elnök. Az államfő arra kérte a horvát elnököt, tolmácsolja Magyarország mély együttérzését az áldozatok és a sérültek hozzátartozóinak.

(Hírösszefoglaló)

Leégett erdő Dalmáciában
Leégett erdő Dalmáciában
Top cikkek