Dalmácia ismét lángokban

Újra tüzek pusztítottak Dalmáciában: Dubrovnik óvárosához közel, és Split környékén lángolt az erdő. Hvar szigetén kiürítettek egy autóskempinget, itt még jelenleg is kritikus a helyzet. Szerda kora délután Hvaron meghalt egy tűzoltó.Három személyt vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy közük lehet a tűz keletkezéséhez.

Split határában, Klis vára felett szerda délután fél négytől égett az erdő. A tűz estére a környékbeliek házai felé terjedt tovább, amelyeket egy 5000 négyzetméteres erdőrész választott csak el a lángoktól. A régi klisi utat lezárták, innen védték a lakott kőépülteket. Negyvenöt spliti, kaštelai és solini tűzoltó próbálta megfékezni a lángokat. Késő éjszaka jártak csak csak sikerrel. Addigra leégett egy 30 hektáros erdő.
Splitből helikopterekkel és kompokkal Hvarra is át kellett csoportosítani tűzoltókat, a sziget déli oldala szerda délelőtt 11 óta ég, nem messze a lakott területektől és a jagodnai, turistákkal teli autóskempingtől, amelyet elővigyázatosságból kiürítettek. További kitelepítéseket egyelőre nem tartottak szükségesnek a tűzoltók, akik megpróbálták megakadályozni, hogy a hegyen átterjedjenek a lángok, és esetleg Jelsa határát is elérjék. Ebben azonban az egyre erősödő szél meglehetősen akadályozta őket. Hvaron jelenleg is kritikus a helyzet. 

Oltás közben szerda kora délután rosszul lett, összeesett és meghalt egy 50 éves hvari tűzoltó.
Három, bosznia-hercegovinai állampolgárságú személyt őrizetbe vettek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a hvari tűz keletkezéséhez. Állítólag szőlőt szedtek, és valamilyen szabálytalan járművet használtak a szállítására, amely felgyújtotta a száraz füvet. 
Dubrovnikban a Gruž városrészben, a buszpályadvar felett kezdett el égni szerda délután az erdő, a lángok először gyorsan terjedtek a Srđ hegyen, ahol elég nehéz oltani, mivel tele van a háborúból visszamaradt aknákkal.

A város feletti főutat lezárták, a tüzet pedig estére ellenőrzés alá vonták a tűzoltók.

(Hírösszefoglaló)

Tűzoltórepülő
Tűzoltórepülő
Top cikkek