Vigyázat, tolvajok!

Több tucat bejelentés érkezett az elmúlt hetekben a horvát rendőrségre arról, hogy táskák, értéktárgyak, pénz, és iratok tűnnek el elsősorban az éjszakai vonatokon. A jóhiszemű utasokat profi tolvajbandák fosztogatják. A horvát vasúttársaság nem vállal felelősséget az ellopott tárgyakért.

Az egyedül utazó néhány perce kimegy a fülkéből - mondjuk vécére -, netán még meg is kéri a mellette ülőket, hogy tartsák szemmel a csomagját. Mire visszatér, se a szolgálatkész útitársakat, se a pénzét, iratait nem találja. Aki éjszaka békés álomba szenderül, még inkább veszélynek van kitéve. Sőt nemrég az is előfordult, hogy valamilyen altatószert rejtettek az utas kávéjába, hogy könnyebben elvehessék tőle az értéktárgyait.

 A horvát rendőrség az egyre nagyobb számban előforduló útközbeni lopásokkal kapcsolatban csupán annyit közölt: 2001-ben létszámcsökkentés miatt meg kellett szüntetniük a járőrözést a vonatokon. A vasúttársaság is elzárkózik a felelősségvállalás elől, a Vjesnik napilap híre szerint a kalaúzok semmit sem tudnak tenni, ha lopás történik egy vonaton, hiszen ők még csak nem is igazoltathatják a feltételezett elkövetőket, akik így szabadon leszállhatnak a legközebbi állomáson.

A Horvátországban vonatjegyet váltókat ezentúl külön is figyelmeztetik majd arra, hogy értéktárgyaikat lehetőleg mindig tartsák maguknál, utazás közben ne mutogassák a fényképezőgépüket, drágább mobiltelefonjukat, és csomagjaikat soha ne hagyják őrizetlenül, de ne bízzák rá ismeretlenekre sem.

Tolvajok - a lap beszámolója szerint - elsősorban a sok külföldi utast szállító, Zágrábból Splitbe tartó vonatokon tűnnek fel. A téli hónapokban aztán általában átülnek a nemzetközi járatokra, így a Horvátországból Ljubljana, Velence, München vagy Budapest irányába induló vonatokon sem árt elővigyázatosnak lenni. 

Csábító csomag a Zágrábból Splitbe tartó vonaton
Csábító csomag a Zágrábból Splitbe tartó vonaton
Top cikkek