Nyaralódrogok a kézitáskákban

Sok magyar nem is nagyon rejti el a határon a nyaralásra szánt könnyűdrogot - adta hírül nemrég a Jutarnji list horvát napilap, amely szerint a goričani határátkelőhelyen mostanában egyre több turista próbál átvinni csekély mennyiségű kábítószer.

Marihuána a táskában, hasis cigarettásdobozban, kokain meg CD tartókban - a horvát vámosok legnagyobb fogása az elmúlt hónapban egy lengyel turista volt, aki saját fogyasztásra 1,4 gramm füvet, 0,8 gramm kokaint, és 2 gramm hasist próbált bevinni Horvátországba.

A magyarok állítólag 0,3 illetve 1-2 gramm fűvel szoktak lebukni. A csehek és szlovákok szintúgy, főleg marihuánát szállítanak. A németeknél, lengyeleknél azonban már hasist, kokaint és amfetamint is találnak a vámosok, akik szerint a legbátrabb csempészek a magyarok.  Általában nem nagyon rejtik el a nyaralásra szánt füvet, műanyag zacskóban a táskájukba teszik, amit lazán a hátsó ülésre dobnak.

Azok a turisták, akinek sikerül bebizonyítaniuk, hogy fogyasztani szeretnék a drogot, nem pedig kereskedni vele, a szer elkobzása és a helyszíni pénzbírság kifizetése után elvileg folytathatják a tenger felé az útjukat. A bírság mértéke a drog mennyiségétől függően 500-1000 kuna lehet. A múlt havi rekorder lengyelnek 2700 kunát kellett kifizetnie.

Ennyivel azonban nem úszható meg a drogcsempészés. A tetten értek ellen büntetőeljárás is indul, ám kinek-kinek a saját országában, az ott alkalmazott törvények alapján kell majd felelnie a kábítószer birtoklásáért.

Határvonal
Határvonal
Top cikkek