Profi halásznak papír is kell

Eddig elég volt ellesni családon belül a tengeri halászat fortélyait. A jövő azonban a képzett dalmát halászoké, akik navigációs ismereteket, haltenyésztést, és idegen nyelveket is tanulnak, sőt a számítástechnikához is értenek. Ez a képzési forma azonban egyelőre nem túl népszerű Horvátországban.

Splitből mindössze öt diák jelentkezett az idén a tengerészeti szakiskolába, annak ellenére, hogy minisztérium tanulónként 800 kunás havi ösztöndíjjal támogatja a négyéves képzést. A többség inkább gimnáziumba megy. A tengerészeti iskola így félig üres marad.

A dalmátok arra esküsznek ugyanis, hogy elég ellesni családon belül a tengeri halászat fortélyait. Az új horvát törvények szerint - megfelelve az uniós előírásoknak is - a jövő azonban a képzett halászoké lesz. Azoknak, akik nagyobb halászhajókon szeretnének jól fizető állást találni, mostantól papírral is bizonyítaniuk kell majd a szakképzettségüket. A négyéves szakiskolában a halászat, horgászat mesterfogásain túl, immár navigációs ismereteket, haltenyésztést, és hajóvezetést is tanítanak. A halászjelöltek számítástechnikai jártasságot is szereznek, de idegen nyelveket is tudniuk kell, követelmény továbbá az ökológiai szemléletű gondolkodás.

Utóbbira azért is szükség van, mert a horvát tengeren eddig jobbára rablógazdálkodás folyt, a nagy hajók fenékhálókkal kifosztották a tengert. A dalmát halászok ezért mondják azt mostanában: eddig fogtuk a halat, most inkább keressük.

Önkéntes utánpótlás
Önkéntes utánpótlás
Top cikkek