Horvát tengeralattjáró eladó

Horvátországban több helyen is láthatók elhagyott tengeralattjáró bázisok. Vist például az ott állomásozó flotta miatt hosszú évtizedeken át teljesen elzárták a külvilágtól. Lakói csak a hadseregtől kapott pecsétes engedéllyel hagyhatták el a szigetet, és nem beszélhettek arról, hány tengeralattjáró mozog a sziget környezetében. 

Mára csupán a Velebit névre keresztelt, P-01 jelzésű hajó maradt meg a horvát hadseregnek, amely tavasszal meghívást kapott a NATO-ba, ezért - tudta meg a horvát Vecernji list napilap - a vezérkar úgy döntött: nincs szükség az összes eddigi fegyvernem fenntartására. Egyebek mellett tehát a tengeralattjáró flottát is felszámolják, azaz a fegyverzet nélküli, inkább felderítési célokra használt egyetlen tengeralattjárójukat eladják. 

A Velebit jugoszláv fejlesztés volt, 1981-1989 között öt ilyen hajót építettek, ma már azonban csak ez az egy példány létezik közülük.  Négyfős kezelőszemélyzet plusz 6 búvár fér el rajta, merülési tömege 99 tonna, 20 méter hosszú, 2,4 méter széles és  2,7 méter magas. Hét csomós a víz alatti sebességre képes.
Azaz csak volt, mert a Velebit régóta nincs hadrendbe állítva, csupán kiképzési célokat szolgált. Az akkumulátorait is ki kellene cserélni, ami igen drága lenne.
Így a jelenlegi tervek szerint inkább árverésre bocsátják majd, kikiáltási ára nyolcmillió kuna, azaz 270 millió forint lesz.

Top cikkek