Invázió az Adrián: lassú menet, magas árak

Az elmúlt napokban 52 ezer külföldi lépett be Horvátország területére az északi és nyugati határszakaszokon, az isztriai átkelőkön pedig 140 ezer turista érkezett. Csak júniusban 1,5 millió turistát jegyeztek fel a statisztikák, ez több mint 40 százaléka az év első félévben ide látogatott külföldieknek (3,54 millió). Vegyük ehhez azért azt is, hogy Horvátország lakosainak száma 4,5 millió.

Megváltozott az eddigi trend, immár a turisták száma magasabb, mint ahány vendégéjszakát eltöltenek az Adrián. Ráadásul a szigorú büntetések ellenére még mindig sokan szobáztatnak feketén, tehát valószínűleg jóval többen pihennek a horvát Adrián, mint ahány turistát hivatalosan jegyeznek. A szállodák jelentése szerint egyetlen egy szabad szoba sincs, de nagyon nehéz jelenleg magánszállást találni is.

A horvátokat sok szempontból meglepte és felkészületlenül érte ez az invázió. A turisták jóval hamarabb kezdtek özönleni, mint a helybeliek a szezont megnyitották. A turisztikai miniszter határozott felszólítására kapták csak össze magukat június elején, de még így is előfordult, hogy bizonyos helyeken nem végeztek időben például az utak javításával. (A spliti repülőtérre vezető út felbontása miatt néhány héttel ezelőtt jó páran lekésték a járatukat.)

A legszűkebb keresztmetszet a vendéglátásban egyértelműen a közlekedés. Hiába építettek rekordgyorsasággal autópályákat az elmúlt években a horvátok, bizonyos csomópontokban megakad a forgalom. Így például a zágrábi fizetőkapuknál, a Rijeka felé vezető út még meg nem épült szakaszainál, Split felé pedig a nagy alagutaknál: Mala kapela, Sveti rok. (Utóbbiak a Velebit hegységet fúrják át, így nem kis munka volt megépíteni a majdnem 6 kilométeres alagutak egy ágát is. Dönteni kellett: vagy végigviszik Splitig a pályát, vagy elkészül a másik szakasz is. Ráadásul akkor még közel fele ekkora volt a nyári forgalom.)

Az elmúlt hétvégén (július 27-29.) például 565 ezer autó haladt át a fizetőkapukon az autópályákon. (Nettó 23 millió kuna -780 millió forint - folyt be a horvát államkasszába az autópályadíjakból.) Splitből csak szombaton 45 ezer utast szállítottak a kompok a dalmát szigetekre. Dubrovnikban plusz munkaerőt kellett felvenni, hogy a postákat tovább tudják nyitva tartani. A luxus óceánjárók utasai ugyanis blokád alá vették a hivatalokat, amelyeket nem győznek képeslapokkal, bélyeggel, telefonkártyával feltölteni.

A 10 kilométeres sorokban araszoló autósok felháborodottan szidják a tarthatatlan közlekedési állapotokat. A horvátok pedig legfeljebb 2009-re, azaz inkább a 2010-es nyárra ígérnek javulást, akkorra talán négy sávosra bővül Mala kapela és Sveti rok alagútja, és kész lesz Dubrovnikig is az autópálya.

A kínos meglepetések elkerülésére mindig mindennek az árát kérdezzük meg inkább előre. A turisták áradata ugyanis jelentős áremelést eredményezett. Az elmúlt hetekben étlapot cseréltek a kávézók, éttermek, de előfordul az is, hogy csak a külföldiek kapnak borsosabb számlát. Nem árt odafigyelni a piacokon sem, az árusok olykor csillagászati összeget fizettetnek egy kiló gyümölcsért azzal, aki nem horvátul szólal meg. A parkolás eddig sem volt olcsó a horvát Adrián (3-10 kuna óránként), most azonban még ezen is emeltek. Splitben például az ingyenes parkolókat hétvégére lezárják, és 20 kunát kérnek egy órára a tájékozatlan külföldi autósoktól.

Szombati forgalom Splitben
Szombati forgalom Splitben
Top cikkek