A németeket szeretik, a magyarokat nem ismerik a dalmátok

A dalmátok 45 százaléka hisz abban, hogy a minőségi turizmus lesz az ország jövője, nem pedig a tömegturizmus. Kivéve Šibenik környékét, ahol inkább a kispénzű, és alacsonyabb szintű szolgatátásokat kereső nyaralókra szavaztak. A legkedveltebb vendégek Dalmáciában a németek. Ők persze a legnagyobb számban idelátogató külföldiek is.

Tavaly például 1,6 milliószor lépte át német vendég Horvátország határait. Legjobban Zadar környékén, legkevésbé pedig Split mellett szeretik őket.
Az olaszokra fele annyian szavaztak (18, 2 százalék), mint a németekre, a harmadik helyre pedig a csehek kerültek 16,4 százalékkal. A magyarok meglehetősen hátra sorolódtak a Slobodna Dalmacija napilap négy dalmát megyében (Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik), 500 ember megkérdezésével készült legfrissebb felmérésében.

Az osztrákok, horvátok, angolok, franciák, szlovénok, szlovákok, amerikaiak, lengyelek mind megelőznek minket, tulajdonképpen csak a bosnyák, orosz és szerb turistáknál vagyunk szimpatikusabbak a dalmátoknak. Ennek oka egyrészt, hogy Dalmáciában még mindig elég kevés magyar turista fordul meg, másrészt, hogy a magyarok többsége önellátásra rendezkedik be, így ritkábban jár például étterembe, és nem igazán barátkozik a dalmátokkal.

A belföldi turistákat, akik tavaly 1,1 millióan nyaraltak Dalmáciában, a helybeliek 41 százalékkal jobb vendégnek tartják a külföldieknél. (A 30 évesnél fiatalabb, iskolázott, és Šibenik megyében élő városi nők rajonganak leginkább a horvát nyaralókért.)

Arra a kérésre, vajon a turizmusból jól meg lehet-e élni, a válaszadók 84 százaléka nemmel felelt, és csak 15 százalékuk nyilatkozott úgy: jövedelmező lehetőség.
A nyári tömeget és turistarohamot a várakozásokkal ellentétben nem az idősebbek, inkább a 31-44 évesek utálják, közülük is leginkább (44 százalékban) a nők. 

Turistaroham Trogirban
Turistaroham Trogirban
Top cikkek