Trogiri tészta

A burek nekem is kedvencem lett tavalyi első adriai (trogiri) nyaralásom óta. Amerre jártam, járok a világban, igyekszem az adott hely sajátosságait, így az ételeit is megtapasztalni. Így fedeztem fel a bureket is. Az utazásra készülve rengeteget összeolvastam Horvátországról, konkrétan kerestem egyes ételeket. Szerintem a legjobb bureket a trogiri piacon a szigetre vezető úthoz legközelebb eső első bódéban egy idős nénitől lehet vásárolni 8-10 kunáért. Az ő burekje kör alakú tésztalapok egymásra rétegezésével, majd összesodrásával készül. Az összegöngyölt tésztát S-alakban összenyomva sütik meg. Mellékelek egy képet róla, most is összefut a nyál a számban tőle.
Az idén ismét jártam Horvátországban (Plitvice), kerestem bureket, de csak nehezen találtam, valahol a magyar határhoz közel. Ez az a típus volt, ahol az egymásra rétegezett tésztát sütik ki, majd negyedelik, mint egy pizzát. Hát nem rossz, de szerintem meg sem közelíti a fentebb leírt tésztakölteményt.

Markó István

Adjon ön is POLIPDÍJAT!
A javaslatokat, leírásokat, fotókat ide várjuk:
adria@nepszabadsag.hu 

S-alakban sütve
S-alakban sütve
Top cikkek