Irány az Adria! Vagy mégis a Balaton?

Garantált napsütés, kristálytiszta víz, szabad strandolás szép környezetben, friss tengeri halételek és vízi sportok - öt nyomós érv az adriai nyaralás mellett. Igaz, mindezek az élmények több- órai, olykor fárasztó autózás után érnek majd minket.

Ellenben ha a Balatont választjuk, az utazás ideje jóval rövidebb lesz, ami kánikulában egyáltalán nem elhanyagolható szempont. Az elmúlt években gyakran hallhattuk: a gyönyörű horvát tengerpart sok magyar turistát csábított el a Balatontól. Hiába lett tiszta, jó minőségű a legnagyobb tavunk vize, ha a vendégeknek nyújtott szolgáltatások színvonala és árai nem versenyképesek az Adriával. De így van ez ma is? Mennyibe kerül egy négytagú család adriai és balatoni vakációja? A kínálat nagy, az árak változatosak itt is, ott is. Munkatársaink annak néztek utána, mennyi pénzre van szükség ahhoz, hogy a szülők és a gyerekek is jól érezzék magukat az Adria és a magyar tenger partján.

Amin a horvátoknál spórolhatunk: nincs strandbelépő

Egy négytagú család kétszer hatórányi utazással közepes fogyasztású autóval, 150-200 ezer forintból tölthet el most egy hétvégét a horvát tenger partján.

A határt Letenyénél érdemes átlépni, ez úgy háromórányi utazást jelent Budapesttől. Autópálya Zamárdiig van - a következő szakaszt nyár végén adják majd át -, Szárszóig tehát egyelőre a Balaton déli partján haladhatunk. Innen a tó végéig megint pálya következik, aztán Nagykanizsa utánig szűk, rossz minőségű útszakasz jön, ami legalább egy órával megnöveli a tengerhez lejutási időt. (A határ előtti 10 kilométeres szakaszon már kész az autópálya.) Első költség tehát a négynapos autópálya-matrica: 1530 forintért.

A horvát részen Goricantól Splitig, illetve Rijekáig autópályán mehetünk. Ennek díja Zágrábig 36 kuna, itt aztán következik egy ingyenes szakasz. Vegyünk a határtól 400 kilométeres távolságot, ezzel Zadar környékére vagy Isztria távolabbi pontjaira is el lehet már jutni. Az autópályadíj Zágrábtól még plusz 130-150 kuna lesz, így a teljes útszakaszra csak odafelé 150-180 kunás költséget számítsunk, azaz egy útra minimum 5000 forintot kell kifizetni. (Splitig 197 kuna.)

Pénzt a határ előtt, de a határ után is válthatunk, most nagyjából 34 forintot ér egy kuna. (Autópályán euróban is fizethetünk.)

Az üzemanyag Horvátországban egyértelműen olcsóbb, így érdemes a határ után tankolni. Ha, mondjuk, egy olyan autóval indulunk útnak, amelyik nyolc litert fogyaszt száz kilométerenként, akkor Budapesttől a magyar határig 6000 forintból jöhetünk ki. A következő 400 kilométeres horvát szakaszhoz szükséges 32 liter benzint (nyolc kuna literenként) 256 kunáért vehetjük meg, azaz 8700 forintba kerül majd. Tehát az útiköltségünk, mindent beleszámolva, egy irányba 15-20 ezer forint körül lesz.

(A benzinkutaknál egy liter ásványvíz 6 kunába kerül, kávé 5-7 kuna.)

Ha csak egy hétvégére megyünk, a nyár közepén szinte esélytelenek vagyunk arra, hogy olcsó szállást találjunk. A horvátok júniustól szeptemberig makacsul ragaszkodnak az egyhetes turnusokhoz, szombati váltással. Így szállásköltségre inkább 30-40 eurót számoljunk naponta és fejenként, ez két napra, négy személyre 240 euró, tehát egy négytagú család akár 80 ezer forintot is kifizethet két éjszakára. (Egyhetes tartózkodásnál jóval olcsóbb a szállásköltség: 10 euró/nap/fő.)

Az éttermekben 100 kunát, azaz legalább 3000 forintot hagyhatunk ott fejenként. A levesek 10-20 kunába kerülnek (340-700 forint), a főételek 50-150 kunába (1700-5000 forint), utóbbi a kilóra kapható rákokra, és drágább tengeri halakra értendő, plusz köret, plusz saláta (10-15 kuna). Az italok 15 kuna körül vannak, az üdítők éppúgy, mint a csapolt sörök, kapucsínó 10-15 kuna, asztali borok litere 20-60 kuna. (Borravalót 10 százalékot illik adni, de mindig nézzük meg az étlap hátulját, itt tüntetik fel ugyanis, hogy a felszolgálás díja benne van-e az árban. A pincértől egyébként nyugodtan meg lehet kérdezni, ahogy azt sem árt megtudakolni, hogy friss-e a hal, vagy mondjuk tudja-e ajánlani a rizottókat. Konkrét kérdésekre általában használható választ adnak, például: a halak is elég frissek, ám a rákokat épp most hozták a halászok. Azaz: a halak tegnapiak, rákot tessék inkább enni.)

A bolti árak hasonlóak a magyarországiakhoz, illetve van, ami olcsóbb, de van, ami sokkal drágább. A kenyér kilója 6-7 kuna, tej 5 kuna körül van, a párizsi kilója 35 kuna, sajtért viszont minimum 60 kunát kell kifizetni kilónként. Zöldség, gyümölcs: 10-15 kuna kilónként, a paprika pedig 16-20 kuna.

A napközben bekapott pizzaszeletek és szendvicsek darabjára 15-20 kunát tegyünk félre. Egy gombóc fagylaltra pedig 5 kunát (170 forint).

A négytagú család három nap alatt hatvanezer forintot biztosan el tud költeni étkezésre, sőt.

Amin spórolni lehet: nincs strandbelépő.

A múzeumok, műemlékek általában 10 kunáért látogathatók. Hajókirándulások: 100- 200 kuna között.

Mindent egybevéve: egy négytagú család legalább 200 ezer forintot szánjon főszezonban az adriai hétvégi kiruccanásra. Ha sikerül olcsón szállást találni, akár 50 ezer forinttal is csökkenhet ez az öszszeg, illetve 200-250 ezer forintból előre befizetett félpanziós ellátással egy hétig is nyaralhatnak.

Két dologra nem árt odafigyelni: ha a horvát vámos nagyobb mennyiségű élelmiszert talál a csomagtartóban, akkor vagy elkobozza, vagy tetemes büntetést szab ki rá. (Fejenként tízezer forint értékben lehet saját fogyasztásra élelmet, italt átvinni a határon.)

És bármennyire csábító, meg olcsóbb zsebbe fizetni a szállásadóknak, ellenőrök járják az Adriát, nemrég pedig megszigorították a vonatkozó jogszabályokat is. Ha rajtakapnak egy szobáztatót, hogy nem jelentette be a vendégeit, azaz nem adózott utánuk, a szálláshelyet azonnal lepecsételik, a vendégeket pedig az utcára rakják ki.

A horvátok becslése szerint az idén egyébként 100 ezer forintból jöhet ki négy főre a legolcsóbb egyhetes nyaralás az Adrián. Ez kempingben lakást és teljes önellátást jelent, fagylalt meg sörözés nélkül.

Üditő (2dl): 10-15 kuna 350-500 Ft
Sör (5dl): 15 kuna 500 Ft
Fagylalt: 5 kuna 170 Ft
Pizza: 40 kuna 1360 Ft
Burek 15 kuna 500 Ft
Ásványvíz (1l) 6 kuna 200 Ft
Tengerparti étel-ital árak
Forrás: Népszabadság-gyűjtés

Kávézó Rovinjban
Kávézó Rovinjban
Top cikkek