Magyar sellő meg a hadihajók

Két magyar lány alkotását válogatta be a nemzetközi zsűri a Dobro juro more! horvát képzőművészeti pályázat több európai helyszínen is körbejáró kiállítására. Árva Szabina és Németh Dóra Podstrana város meghívására Split mellett tölti ezt a hétvégét.

Napfény, fürdés - vágja rá Szabina a kérdésemre, mit is jelent neki a tenger. Én először látom, szólal meg ekkor halkan Dóra, majd így folytatja: de nagyon szép, olyan békés, meg jó érzés. Hát, ha még úszni is tudnál! – kontráz mosolyogva Szabina.
A spliti riván ülünk a lányokkal, akik szerda este érkeztek meg Podstranába, és már túl vannak a protokoll programokon (fogadás a podstranai polgármesternél), meg a kötelező városnézésen. Egyikük sem járt egyébként még ezen a vidéken.
Szabina azért nyaralt már az Adrián, így saját élményei ihlették a naplementét ábrázoló, akvarell technikával festett képét, amit hosszas gondolkodás után, így ír le nevetve: Nekem nagyon tetszik! 
Dóra nehezebb helyzetben volt a pályaművével, hiszen ő még sosem járt tenger partján. Ezért meseszerű textil kollázst készített, egy sellő lánnyal a közepén, hullámokkal, növényekkel, és különleges tengeri élőlényekkel övezve.

A Splittől néhány kilométere délre található Podstrana városa épp egy évtizede, minden évben meghirdeti a „Jó reggelt tenger!” elnevezésű, nemzetközi képzőművészeti pályázatát. Általában több száz, 10-18 éves fiatal nevez rá. A méret és technika nem számít, a fiataloknak azt kell bemutatniuk, hogy milyennek is látják a tengert.
A legtöbben közülük napfénnyel, hajókkal, halakkal szimbolizálják a nagy vizet. Az izraeli pályázók műveiből azonban kiderül, hogy a tenger a világ bizonyos részein mást is jelenthet. Onnan a gyerekek hadihajókat ábrázoló képeket küldenek.
Magyarország három éve csatlakozott a programhoz, és a Ferencvárosi Művelődési Központ vállalta a magyar művek előzsűrizését. Az idén 90 pályázatból válogathatott Martini Katalin rendezvényszervező, aki most Horvátországba is elkisérte a lányokat. Szerinte a magyar tinifestők biztosan az élvonalba tartoznak. A pályaműveket azonban nem rangsorolják, nem díjazzák, ez a mostani meghívás a jutalom a kiválasztott alkotóknak.      

A horvát, osztrák, német és magyar fiatalok képeit augusztus elején lehet megnézni először Podstranában, a vándorkiállítás ünnepélyes megnyitóján. Innen Zágrábba költöznek majd a tengerről szóló alkotások, aztán Magyarországon, Budapesten mutatják be őket, várhatóan október közepén. Végül Bécs az utolsó állomás.
A magyar lányok egyébként kiskoruk óta rajzolnak, festenek, Dóra családi indíttatásból is, hiszen édesanyja iparművész. Egyelőre egyikük sem gondolja, hogy a művészet lehetne a választott hivatása, hiszen annyi más dolog is érdekli még őket.
Arra a kérdésre pedig, hogy mivel töltik majd a szombatot, egyszerre mondják, habozás nélkül: persze, hogy strandolással!

Top cikkek