Júniustól szálláshely razzia az Adrián

Péntektől 300 ellenőr járja majd a horvát Adriát, hogy ellenőrizze a szállásadókat, nem szobáztatnak-e feketén. Az új rendelkezések szerint, ha az ellenőrök szabálytalanságra bukkannak, harminc napra lepecsételik az adott apartmant vagy házat, és ez ellen még fellebbezni sem lehet.

Az ellenőrök legfőképpen a vendégek tartózkodási engedélyére lesznek kíváncsiak. Az egyik legfontosabb változás, hogy a szobáztatók az idén nem hivatkozhatnak majd arra, hogy minden lakójuk rokon, aki csak beugrott néhány napos családi vizitre. Az új rendelkezések szerint a bérbeadók egy szezonban maximum 15 egyenes ági rokont fogadhatnak idegenforgalmi adó megfizetése nélkül. (A családtagokat egyébként szintén be kell jelenteni, méghozzá név szerint, utánuk azonban adózni nem kell, csak valamennyi illetéket fizetni.)

Az ellenőrök azonnali hatállyal lebontathatnak minden olyan sátrat is, amelyet nem kempingben állítottak fel, és megbüntethetik a lakókocsival utazókat is, ha nem a számukra kijelölt, kempingezésre alkalmas helyen parkolnak le. (Horvátországban elterjedt szokás - főleg az olaszok nyaralnak így -, hogy a lakókocsit a strandhoz közeli parkolóban állítják le, és a plázsra járnak zuhanyozni, vécére.)

Tekintve, hogy az igazi szezon Horvátországban is két hónapra, azaz júliusra és augusztusra szűkült le, a 30 napos „szünet” komoly büntetésnek számít. A horvát szállásadók óriási felháborodással vették tudomásul az új rendeletet, mondván, aki feketén szobáztat, általában úgysem engedi be a házába az ellenőröket. Kétségtelen, hogy arról, aki tisztességesen szeretne apartmant bérbe adni, több bőrt is lehúz a horvát állam, mert a 22 százalékos áfa mellett jövedelemadót is fizetnie kell. A szobáztatáshoz szükséges engedélyek megszerzése szintén nem kevés pénzbe kerül. 

Változás egyébként az is, hogy az állami ellenőrök döntését a helyi önkormányzatok nem bírálhatják felül. Akinek bezárják a házát 30 napra, nem futhat ezentúl a polgármesteri hivatalba, hogy a kapcsolatai segítségét kérje a tilalom egy-két napon belüli feloldásához.

Az ellenőrök szeretnék elkerülni, hogy a turistákat kellemetlenségek érjék - nyilatkozta a Jutarnji list horvát lapnak Kruno Kovačević, az ellenőrzés vezetője, és nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy aki magánszállást vesz ki, mindig győződjön meg róla, bejelentette-e őt a szállásadója. Így elkerülheti, hogy a szabálytalanságok miatt percek alatt az utcán találja magát. A turistáknak jelenleg 7 kuna idegenforgalmi adót kell fizetniük éjszakánként, ez egy négytagú családnál egy hét alatt majdnem 6800 forint. Ennyit spórolhat meg tehát egyrészt, aki belemegy a zsebből zsebbe fizetésbe. A szobáztatók ilyenkor természetesen még további kedvezményeket is adnak.

Nem árt azonban azt is tudni, hogy a be nem jelentett turisták nem kérhetik a horvát hatóságok segítségét, ha valami történik velük – például baleset, betegség esetén -, mert a horvát állam úgy tekinti, hivatalosan nem tartózkodnak az országban.

 

Rejtőzködő üzletág
Rejtőzködő üzletág
Top cikkek