Tiszta tekintet, sima bőr - tíz plusz két tanács friss hal vásárlásához

A tengeri halpiacok fantasztikus látványosságok, de ha már ott van az ember, nagy a kísértés, hogy vegyen is a különböző halakból, és egyéb herkentyűkből.

Íme, néhány gyakorlati tanács, kezdő vásárlóknak.

 1. Nyomásteszt

Nyomjuk be ujjunkkal a hal bőrét. Ha friss, azonnal „visszaugrik”. Ha azonban ujjunk nyoma tartósan megmarad rajta, nézzünk szét inkább a következő standon.

 2. Tiszta tekintet

A kiválasztott halak szeme legyen tiszta, ne pedig zavaros.

 3. Szag

A friss halnak sosincs jellegzetes „döglötthal" illata.

 4. Sima bőr

A hal bőre legyen feszes, sima, ne pedig ráncos.

5. Vörös kopoltyúlemezek

A kopoltyúlemezek legyenek vérvörösek.

6. Ár

Minél olcsóbban akarnak nemesebb halat ránk sózni, annál óvatosabbak legyünk. Lehetséges, hogy azért olcsó, mert tenyészetből származik. (Ez persze még nem nagy baj, bár a tengerből kifogottak sokkal ízletesebbek.) De az árengedmény oka lehet az is, hogy már régóta hever a pulton.

 7. Száj csukva

Kagylót csak akkor vegyünk, ha nincs kinyílva. (A kagylók főzés közben nyílnak ki, azt a kagylót azonban, amelyik tálalásig makacsul bezárkózik, dobjuk inkább ki, valószínűleg romlott vagy beteg, nem érdemes szétfeszíteni.)

 8. Bizonyítvány

Kagylót mindig helyi ÁNTSZ igazolással vásároljunk. Ez kizárja, hogy valamilyen szennyezett területről származik.

 9. Hűtés

Ha halat veszünk, és nem a halpiac szomszédságában lakunk, érdemes hűtőtáskát, vagy hűtőtasakot magunkkal vinni.

 10. Tisztítás

Lehetőleg mindig tisztítatlan halat vegyünk, hogy az előző frissességi teszteket el tudjuk végezni. (A legtöbb helyen az alku után megkérhetjük aztán az eladót, hogy szedje szét, illetve vágja szeletekre.)

10 + 1. Saját fogás

Természetesen a saját horgászzsákmány azonnali feldolgozása a legbiztosabb garancia a frissességre.

 10 + 2. Fagyasztás

Az előző pontnak némileg ellentmond az a tapasztalat, hogy bizonyos tengeri herkentyűk - például a tintahal - sokkal omlósabbra süthetők, főzhetők, ha előtte lefagyasztjuk.

 A legegyszerűbb hal recept dalmát halász módja:

Végy halszeleteket (tonhal épp úgy jó, mint ponty vagy lazac), ezeket előbb besózzunk, majd citrom levében kicsit megáztatjuk. Tizenöt percig állni hagyjuk, aztán lisztben megforgatjuk és olajban mindkét oldalán kisütjük. Ízlés szerint mártást is készíthetünk hozzá, köretnek sült zöldségek ajánlhatók.

Szagolni, nézni, nyomkodni
Szagolni, nézni, nyomkodni
Top cikkek